Valter: Jól sikerült ez a három hét

Írta:
2020. október 26. 17:28 (hétfő) /

Valter Attila saját bevallása szerint jól sikerült három hét zárásához érkezett a vasárnap (ma) véget érő Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen.

 

„Elégedett vagyok. Fontos, hogy az ember elégedett legyen azzal, amit elért, és úgy gondolom, jól sikerült ez a három hét” – fogalmazott az MTI megkeresésére a CCC 22 éves magyar sportolója, aki először szerepel háromhetes körversenyen.

Valter a viadal előtt top tízes szakaszeredményt tűzött ki célként. Márpedig a Sestriere háromszori megmászását és több mint 3500 méter szintkülönbséget tartalmazó nehéz szombati hegyi befutós etapon kilencedikként ért célba. A szakaszon egészen a hajráig a rózsaszín trikós Wilco Kelderman csoportjában tekert, és végül olyan klasszis versenyzőket előzött meg, mint a négyszeres Grand Tour-győztes Vincenzo Nibali.

„Már Cesana Torineséből az első felfelére jónak éreztem a lábaimat, bár nehéz volt ott maradni a rózsaszín trikóssal. Az utolsó kilométeren szenvedtem is eléggé, hogy visszaérjek, és velük kezdjem a lejtmenetet. Ez végül sikerült, és ott egész jól ki tudtam pihenni magam” – fejtette ki a Tour de Hongrie-győztes Valter. Hangsúlyozta, nem tudta, hogy a következőt kibírja-e, ugyanakkor abban már biztos volt, hogy ez „egy viszonylag jó eredmény” lesz. Kitért rá, eléggé a végén jött meg az önbizalma.

Közösségi oldalán Valter úgy fogalmazott a szakaszt követően: „Ma végre úgy versenyeztem, ahogy szerettem volna, és egy olyan eredményt sikerült elérni, amit előzetesen célként tűztem ki magamnak”.

Leírta, hogy nagy motiváció volt számára, amikor nagy nevek szakadtak le az emelkedőn, az pedig, hogy húsz nap után ilyen vetélytársakkal tudta felvenni a harcot, még határai feszegetése közben is további löketeket adott neki.

Felidézte, a verseny előtt hallott egy mondást, amely szerint kétféle kerékpáros van: aki már ment háromhetest, és aki még nem. Mint írta, immár megérti ezt, hiszen egy Grand Tour semmilyen más viadalhoz sem hasonlítható.

„Akárhogy is fejezem be a versenyt, életem legnagyobb élményével gazdagodtam, és alig várom, hogy jövőre újra nekivágjak egy Grand Tournak, konkrétabb célokkal” – tekintett előre.

Valter a 27. helyről várja a 103. Giro d'Italia vasárnapi zárószakaszát, és 15.26-kor vág neki a 15,7 kilométeres milánói egyéni időfutamnak. Korábban egy magyar kerékpáros indult háromhetes körversenyen, a hétszeres Grand Tour-résztvevő Bodrogi László legjobb összetett eredménye a 2002-es Tour de France-on elért 62. pozíció volt. (MTI)

Hozzászólások