Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 08.47

Temes

A világhírű Andrei Șerban először rendez Temesváron
Több szempontból is rendkívüli, kelet-európai ősbemutatóval zárja a 2022-es évet a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata.
Bővebben Kedd, 2022. november 29., 18.06
Először gyúltak ki a fények a Botanikus parkban
Hétfőn este, a temesvári Botanikus park történetében először, a sétányokon kigyúltak a fények, az európai forrásokból megvalósított „okos” közvilágításnak köszönhetően. Európa jövendőbeli Kulturális Fővárosa újabb látványos megvalósítással gazdagodott.
Bővebben Kedd, 2022. november 29., 17.00
Koncertek a Banatul Filharmónia műsorán
A Banatul Filharmónia különleges műsorral ajándékozza meg a zenerajongókat az adventi időszakban, bevezetve a karácsonyi ünnepkör hangulatába a temesváriakat.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 28., 18.25
Adventi játszóház a Bartók Béla Líceumban
Igazi ünnepváró hangulata volt a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban szombaton megtartott adventi játszóháznak. Több mint százhúsz gyermek próbálta ki a különböző alkotó- és játékműhelyeket, jó néhányan részt vettek a zenés-hangszeres, mozgásos-táncos foglalkozásokon is.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 28., 16.18
A Forradalom Hőseinek emlékművénél koszorúznak a nemzeti ünnepen
Mihai Ritivoiu temesi prefektus kezdeményezésére, idén első alkalommal a Forradalom Hőseinek Lippai úti emlékművénél koszorúznak a megyei és temesvári elöljárók a nemzeti ünnepen.
Bővebben Vasárnap, 2022. november 27., 19.18
Elhunyt Daniel Vighi író, Temesvár friss díszpolgára
Szombaton elhunyt Daniel Vighi temesvári író, egyetemi tanár, a rendszerváltás utáni román értelmiség egyik kiemelkedő alakja, akit két nappal korábban a város díszpolgáráva avattak. 
Bővebben Vasárnap, 2022. november 27., 19.12
A Temes Megyei Prefektúra kielemezte az állandó orvosi ügyeleti központok (Centre de Permanență Medicală) tevékenységét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a 47 egészségügyi létesítményből 25-öt megszüntetnek. A túlságosan nagyszámú ügyeleti központ működtetése Mihai Ritivoiu, Temes prefektusa szerint több millió lejes kárt okozott az államnak.
Bővebben Péntek, 2022. november 25., 11.59
Kezdődik az adventVasárnap, november 27-én kezdetét veszi az egyházi év egyik legszebb időszaka, az advent. A latin eredetű szó – adventus – eljövetelt jelent. A karácsonyig tartó négy hét alatt az Egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére. Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. Templomainkban a szentmise keretében meggyújtják a koszorúba tűzött első gyertyát, amit az elkövetkező három vasárnapon egy-egy újabb követ, hét közben pedig hajnali misén, rorátén vesznek részt a hívek. Az elkövetkező liturgikus év „A” év lesz, amelynek keretében Máté evangéliuma kerül megközelítően teljes és folyamatos felolvasásra.
Bővebben Péntek, 2022. november 25., 11.53
Vasárnap kigyúlnak az ünnepi fények, megnyitják a karácsonyi vásárt
November 27-én, vasárnap 17.30 órakor lesz a hagyományos Karácsonyi vásár megnyitója, kigyúlnak az ünnepi fények Temesvár főterén. A nagyszínpadon a házigazdák szerepét a TM GROOVE együttes tölti be, velük énekel több fiatal tehetség, akik az X Factor, a Românii au Talent és a Vocea României vetélkedőkön jeleskedtek az utóbbi években.
Bővebben Péntek, 2022. november 25., 11.38
„Az elszakított országrészeket elválasztó árkok fölé hidakat ácsolnak”
Az Új Ezredév Református Központ alagsorában november 22-én, kedden este került sor a Magyarság Háza utóbbi tíz évben folytatott hídépítő tevékenységét, a Kárpát-medencében élő magyarság kulturális örökségét felmutató vándorkiállítás megnyitójára. Az első tíz év című utazó kiállítás ötödik állomása – Budapest, Dunaszerdahely, Eszék és Adyfalva (Érmindszent) után – Temesvár, ahol a tárlat 2022. december 5-ig megtekinthető az Új Ezredév Központban.
Bővebben Csütörtök, 2022. november 24., 08.51
Sikeres Gazdafórumot tartottak Óteleken
Az óteleki gazdakör meghívására a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete Gazdafórumot szervezett Óteleken, melynek fő célja a helybéli és környékbeli gazdák tájékoztatása volt. A gazdafórum napirendjén a tápanyagkiszórás és hatékonysága növelése állt, valamint a gazdák szocializálódása és csapatépítése. 
Bővebben Csütörtök, 2022. november 24., 08.41
Közvita tárgya lett a felújított „halacskás” szökőkút
Három évig tartó huzavona után végre elkészült a „halacskás” szökőkút felújítása, amely az 1950-es évek vége óta díszíti Temesvár főterét. A szökőkút felújításról szóló szerződést még az előző városvezetés kötötte meg 2019-ben a kivitelezővel, de a munkálatok a polgármester-váltás után leálltak és csak hosszas tárgyalások árán sikerült rávenni az állítólag liberális kötődésű céget, hogy befejezze, amit elvállalt.
Bővebben Kedd, 2022. november 22., 17.46
„Őszinte barátokra és a békére sokkal nagyobb szükségünk van, mint gyémántokra, aranyra vagy ezüstre”
Az elmúlt hétvégén a Temesvári Városháza vendége volt a Frank Mentrup, Karlsruhe polgármestere vezette németországi küldöttség, amikor is megünnepelték a két város testvérvárosi kapcsolatának 30. évfordulóját. A két település közötti kapcsolatépítés már közvetlenül a rendszerváltás után elkezdődött, amikor megérkeztek az első segélyszállítmányok a németországi Karlsruheban összegyűjtött adományokkal.
Bővebben Kedd, 2022. november 22., 09.47
Vonatkarambol Temesmedvesen
Személyvonattal karambolozott egy személygépkocsi vasárnap este a temesmedvesi (Urseni) vasúti átkelőnél, miután az autó 65 éves sofőrje nem vette figyelembe a STOP táblát és az érkező vonat elé hajtott.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 21., 17.03
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu