A művész Temesvár díszpolgári címének a várományosa

Írta:
2019. május 16. 18:10 (csütörtök) /

A XXIV. Bánsági Magyar Napok keretében, 2019 május 14-én, kedden Szakáts Béla szorbrászművész retrospektív kiállítása nyílt meg a temesvári Művészeti Múzeumban. A 80-dik életévét tavaly betöltött kiváló művész reprezentatív alkotásait bemutató, Visszatekintő című kiállítást Victor Neumann múzeumigazgató és Robert Șerban művészettörténész méltatták, a tartásos rendezvény fényét Bakos Zsuzsanna és Melitta Neag művésznövendékek zongorajátéka emelte.

A megnyitó résztvevőit Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke köszöntötte, külön megköszönve a Mesternek, hogy az utóbbi több mint két évtized során rendszeresen segítette a Bánsági Magyar Napok képzőművészeti rendezvényeinek a megszervezését és több kiállításon alkotásaival is részt vett. Szász Enikő ez alkalommal bejelentette: javasolták Szakáts Béla szobrászművész Temesvár díszpolgárává avatását, a procedúra már folyamatban van.

A kiállítás jelentőségére való tekintettel, Victor Neumann múzeumigazgató személyesen köszöntötte az eseményt, hangsúlyozva, hogy a Visszatekintés című retrospektív kiállítás egy csodálatos, több mint fél évszázados művészi tevékenység eredménye, amelynek alapja a magas szintű mesterségbeli tudás. A bronzból, fából, gipszből és terrakottából megformált kisplasztikák tematikája változatos, de valamennyi az emberekről és az emberekhez szól, felszabadultan, előítéletmentesen. Szakáts Béla alkotásait nem csak testi szemeinkkel, hanem elménkkel látni kell ahhoz, hogy megérthessük az általuk közvetített üzeneteket. Victor Neumann gratulált a művésznek a kiemelkedő kiállításhoz, hangsúlyozva hogy az alkotások a számukra leginkább előnyös kiállítótermekbe kerültek és felkérte Szakáts Bélát, hogy fontolja meg a kiállított kisplasztikáknak a temesvári múzeumnak adományozását, amelyek a kortárs művészek jövendőbeli állandó kiállításának kiemelkedő alkotásai lehetnének.

Szakács Béla művészetéről és a kiállított kisplasztikákról Robert Șerban író, művészettörténész csak szuperlatívuszokban beszélt, szerinte a kiállítás izgalmas és lelkesítő, a kiállított alkotások kivitelezése elegáns és kifinomult. „Minden itt látható kisplasztika mesél, saját története van, amelynek középpontjában az ember, az emberi természet található. És benne van ezekben az alkotásokban a művész maga, hiszen a legtöbb emberi alak rá hasonlít, az ő érzéseinek, a gondolatainak a kifejezője. Szakács Béla itt látható munkái kisplasztikák, de elképzelhetjük őket nagy méretben, köztéren is, mint ahogy egyesek közülük léteznek monumentális méretekben is” – mondta Robert Șerban, aki Szakács Béla több évtizedes művésztanári tevékenységét is nagyra értékelte. A múzeum Barokk termében megtartott kiállításmegnyitót Bakos Zsuzsanna zeneművészeti egyetemi hallgató és Melitta Neag doctorandus zongoraművész (mindketten Bodó Mária tanárnő tanítványai) négykezesei tették felejthetetlenné.

A temesvári Művészeti Múzeum földszinti termeiben elvarázsolt világ fogad, amelyet Szakács Béla enyhén szürreális, érzékenységgel és enyhe iróniával, ugyanakkor ötvösmesteri precizitásssal megformált mitikus alakjai népesítenek be, akik mintha kommunikálnának egymással és a nézővel, valóságos mesevilággá változtatva a kiállítótermeket. A művész maga is rendkívül elégedett volt a boltíves termek és a mesélő kisplasztikák egymásra találásával, amelyek kiválóan érvényesülnek, egymásssal rezonálnak ezekben a terekben. Arra a kérdésre, hogy miért szöveg nélkül állította ki alkotásait, Szakács Béla azt válaszolta, hogy a nézőre akarja bízni a művek értelmezését, teret nyitva a szabad interpretációknak, érzelmi megközelítéseknek. Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb szobrászati kiállítása 2019 június 6-ig tekinthető meg a Művészeti Múzeum földszinti termeiben, naponta 10–18 óra között (hétfő kivételével).

Hozzászólások