Érthetetlen tiltások

Írta:
2023. december 29. 17:46 (péntek) /

Minap olvastam a lap Szélrózsa rovatában, hogy a londoni hatóságok betiltottak egy, az angol fővárosban az utóbbi években meghonosodott nagyon szép keresztény szokást: a közös karácsonyi éneklést. A hír szerint a londoniak egy csoportja minden decemberi szerdán összegyűlt a Columbia Road virágpiac mellett, s egy-egy pohár forralt bor elfogyasztása közben vásárolgattak a környező üzletekben, miközben karácsonyi dalokat énekeltek. A felemelő hangulat fokozására a közeli templom zongoráját kitolták az épület elé, s az éneklés zenei aláfestéséhez kihangosították a zongorista játékát. 

A közös éneklés, a kellemes karácsonyi hangulat olyan népszerűvé vált a londoniak körében, hogy legutóbb tizenötezer keresztény brit polgár gyűlt egybe a téren. Nos, ettől a tömegtől már beijedtek a főváros hatóságai, és betiltották a következő hasonló rendezvényt. Az indok: a nagy tömegben kitör (?) vagy kitörhet (?) a pánik, s akkor annak súlyos következményei is lehetnek. Pedig mindeddig békésen, minden rendbontás nélkül zajlott a rendezvény. Soha egyetlen incidensről, erőszakos cselekményről nem érkezett jelentés, a rendfenntartó szerveknek sohasem kellett közbeavatkozniuk.

Nem szeretném, ha elfogultsággal vádolnának, ezért nem is állítom, hogy a nyilvánvalóan keresztényellenes rendelkezés kezdeményezője London pakisztáni születésű muzulmán hitű polgármestere, Sadiq Khan volt. De a gyanú mindenképpen felmerülhet a britekben is, a hír olvasójában is, pedig minden bizonnyal a városi tanács a rendőri szervekkel konzultálva hozta meg a döntést.

Csak a rendelkezésben az a megmagyarázhatatlan, érthetetlen, hogy egy békés szándékú spontán keresztény kezdeményezés ellen hozták. Amelyen mindeddig nem történet atrocitás. Miközben az elmúlt néhány hetes időszakban a brit fővárosban is voltak nem engedélyezett, erőszakba torkolló, palesztinok melletti demonstrációk. Azok közül egyetlen egy betiltásáról sem hoztak határozatot, egyetlen szervező ellen nem indítottak eljárást. Ha a hatóság ez esetben félt a pániktól, miért nem hozott az ellen megfelelő, hatásos óvintézkedéseket? A rendbontók, a gyújtogatók, a fosztogatók, a rendőrökre támadók ellen ki lehetett vezényelni a rendőrséget, csendőrséget, a rohamosztagokat. A béke védelmére, a pánik esetleges kitörésének meggátolására nem? 

Nem kell túl mélyre ásnunk a tiltó okok keresésében, hiszen nyilvánvaló, hogy a liberális világrend megálmodóinak, azt megteremteni szándékozóknak terhes a keresztény hit. Ők a teljes gondolkodási szabadság hirdetői, amely minden korlátot, erkölcsi gátat felszámolna. Különösen a békességre, az egymás megértésére, segítségére épülő keresztény hit a szálka a szemükben. Már sikerként könyvelhetik el a valaha a kereszténység bástyájának számító Franciaország, Spanyolország, Olaszország lezüllesztését, szinte ateistává válását. És a statisztikai kimutatások szerint most Lengyelország van soron. 

Csak egy nagyon halk kérdés: miért nyugszanak bele a tiltásba az érintett brit keresztények?

Hozzászólások