Fejetlen Szűz Mária Dunavecsén

Írta:
2024. január 10. 16:27 (szerda) /

Dunavecse a Duna bal partján, Dunaújvárossal szemben fekvő Bács-Kiskun megyei kisváros. Lakossága közel 4000, 92 % magyar. Felekezetileg mintegy egyharmad római katolikus, 25 százaléka református, 22 százaléka felekezeten kívülinek tartja magát. A kisváros rövid időn belül, alig több mint fél év alatt másodszor került a magyar figyelem központjába. 

Először akkor, amikor 2023 májusában a magyar médiában felröppent a hír, hogy ismeretlen tettes (tettesek?) megrongálta(ták) a településen felállított Szűz Mária-szobrot. A Béke Királynője című alkotás felállításáta Bese Gergő plébános vezette római katolikus közösség kezdeményezte. A köztéri műalkotást május 6-án ünnepi szentmisét követően szentelte fel Exc. Bábel Balázs kalocsai érsek. A barbár cselekedet tettesét máig nem sikerült kideríteni. 

A közösség ismét összefogott, s újraállítani szerette volna az alkotást. Annak felszentelését január elsejére tűzték ki. Nese Gergő atya internetes bejegyzésében értesítette híveit, hogy az év első napjának délutánjáéra kitűzött avatás elmarad, mert december 31-én éjszaka immár másodszor is „lefejezték” a szobrot. (Mint Aradon Nepomuki Szent Jánosét egy futballmeccs után.) A fejet a tettes meggyalázta, lábbal tiporta. A gyalázatos tettet a magyar kormány államtitkára is elítélte. 

Történt mindez egy olyan országban, ahol minden felekezet működése szabad, egyetlen vallásfelekezetet sem tiltottak be. És nincsenek migránsok, akik Nyugaton elkövetik a hasonló vandál cselekedeteket. 

A kisvárosa lakóival és minden jó érzésű magyarral együtt várjuk a tettes(ek) megbüntetését.

Hozzászólások