A csöndes gyilkosról, a Vese Világnapján

Írta:
2014. március 12. 20:32 (szerda) /

A vesebetegségek súlyos következményeire hívták fel a közvélemény figyelmét a temesvári orvosok a Vese Világnapján (World Kidney Day). 

Mivel a krónikus vesebetegség okozója lehet a cukorbaj és a magas vérnyomás, legsúlyosabb szövődménye pedig a szívroham és az agyvérzés, a sajtótájékoztatón Adalbert Schiller nefrológus, Alina Ionac kardiológus és Romulus Timar diabetológus szakorvosok beszéltek vesénk központi szerepéről egészségünk megőrzése szempontjából.

Dr. Adalbert Schiller arra hívta fel a figyelmet, hogy világszerte 10-ből egy felnőttnek károsodott a veséje. Temes megyében ennél rosszabb, 14% a vesebetegségben szenvedő felnőttek aránya. A vesebetegségre hajlamosító legfontosabb kockázati tényezők: magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly, dohányzás, 50 év feletti kor – akinél legalább az egyik kockázati tényező fennáll, nem árt, ha megvizsgáltatja a veséjét. „A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a vese károsodása nem okoz fájdalmat – mondta dr. Schiller –, ezért a vese betegségét gyakran túl későn veszik észre, amikor krónikus veseelégtelenségben szenved a beteg.

Mit tehetünk a vesebetegség kialakulásának megelőzéséért? A nyolc aranyszabály: rendszeres testmozgás, a vércukorszint és vérnyomás rendszeres mérése, egészséges étkezés és a sóbevitel 5-6 grammra való csökkentése, megfelelő mennyiségű folyadék (kb. 2 liter víz) elfogyasztása naponta, dohányzás elhagyása, csak az orvos által felírt gyógyszerek használata, a vesefunkció rendszeres ellenőrzése.

Hozzászólások