Ha éhgyomorra iszol kávét

2023. február 7. 17:40 (kedd) /

Sokak számára elképzelhetetlen anélkül indítani a napot, hogy az ágyból felkelve (vagy a párja által kifőzött, még  az ágyban – szerk. megj.) egy csésze kávét megigyanak. Őket az sem riasztja el, hogy az elterjedt nézet szerint az éhgyomorra ivott kávé károsíthatja a bélrendszert, és számos egyéb egészségügyi problémához – puffadáshoz, hajhulláshoz, szorongáshoz, pajzsmirigybetegséghez vagy fájdalmas menstruációhoz stb. – vezethet.

A kávé gyomorra gyakorolt hatása viszonylag régóta foglalkoztatja a tudományos világot. De vajon tényleg ekkora a veszély?

A kutatók az 1970-es évek óta vizsgálják a kávéfogyasztás potenciális előnyeit és hátrányait, kiemelten a bélrendszerre gyakorolt hatásával. Az eredményekből az látszik: a gyomornak számos eszköze van megvédenie magát – ilyen például a vastag nyálkaréteg is, amely pajzsként feszül a gyomor nyálkahártyája és a lenyelt étel között, megvédve a szervet saját savas közegétől, amely a tápanyagok lebontásához szükséges.

Hogyan hat a kávé a bélrendszerre?

Az olyan irritáló anyagok, mint az alkohol, a cigaretta vagy a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők (pl. az ibuprofén vagy a naproxén) köztudottan befolyásolják a gyomor természetes védekező mechanizmusait, és károsítják a nyálkahártyát, ami sebezhetővé teszi a szervet a sav- és fekélyképződéssel szemben.

Több, egymástól független tanulmány azonban arra a megállapításra jutott, hogy a kávé a kivételek közé tartozhat. Egy 2013-as, több mint 8 ezer fő bevonásával végzett japán tanulmány például nem talált szignifikáns összefüggést a kávéfogyasztás és a gyomor- vagy bélfekély kialakulása között – még azoknál sem, akik napi 3 csészényi vagy ennél is nagyobb mennyiséget ittak.

A kávé valószínűleg még koncentrált formában sem képes jelentős sérülést okozni a gyomorban.

Ennek ellenére a kávé nagyon is hatással van a bélrendszerre: felgyorsíthatja a vastagbél működését, ezáltal a székletürítést, valamint fokozza a gyomor savtermelését.

Ha éhgyomorra iszol kávét, attól önmagában nem szenvedhetsz maradandó bélkárosodást, de előfordulhat, hogy égni fog tőle a gyomrod – főleg, ha nincs benne semmi.

Tudjuk, hogy a kávé beindítja a gyomorsavtermelést, de ha van étel a gyomrodban, vagy tejjel, tejszínnel iszod, az segít semlegesíteni ezt a hatást.

A nyelőcső nyálkahártyája valójában sokkal érzékenyebb a sav okozta károsodásokra. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztás miatt ellazulhat és kinyílhat a nyelőcsövet a gyomorral összekötő záróizom, ami elméletileg lehetővé teszi a sav feljutását a gyomorból, ami igen kellemetlen, a gyomorégéshez hasonló tüneteket okozhat.

Most akkor ihatok éhgyomorra kávét vagy sem?

A gasztroenterológus azt javasolja: próbálj odafigyelni a tested jelzéseire. Amennyiben a kávéfogyasztás után égető fájdalmat észlelsz a mellkasodban, vagy savanyú ízt érzel a szádban, érdemes csökkenteni a koffeinadagodat, vagy megfontolnod: egy savlekötő használhat.

Ilyen esetben az segíthet, ha a reggeli kávédhoz egy kis tejet vagy tejszínt adsz, netán megeszel mellé néhány falatot. Ha nem tapasztalsz semmilyen kellemetlenséget, akkor az éhgyomorra ivott kávé nagy valószínűséggel nincs számottevő hatással rád.

Szempont lehet az is, hogy kutatások szerint a kávéivás számos pozitív egészségügyi hozadékkal jár, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatán át a rákkal szembeni védelmen keresztül egészen a hosszabb élettartamig igen széles spektrumon mozognak. A kutatók azt mondják, sokkal több bizonyíték van a kávé előnyeire, mint lehetséges ártalmaira. (divany.hu)

A végkövetkeztetés – szerk. megj. – vagy igen, vagy nem.

Vagy ki tudja?

 

(-r –a)

 

Hozzászólások