Mit tartalmazzon egy elsősegély doboz nyaraláskor?

Írta:
2022. augusztus 1. 18:21 (hétfő) /

Vakáció van, már jó ideje elkezdődött a nyaralási szezon is, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szeretne néhány tanácsot adni a nyugodt nyaraláshoz, segítséget nyújtani az elsősegély doboz összeállításában.

Bármerre nyaralunk, akár a tengerparton, vagy a hegyekben, tanácsos pár dolgot magunkkal vinnünk az esetleges balesetek elkerülése érdekében, illetve óvatosságból sem árt, ha van nálunk néhány gyógyszer a hirtelen jelentkező kellemetlen esetek miatt.

„A krónikus betegeknek azt tanácsoljuk, hogy nyaralás előtt menjenek el orvoshoz, hogy bebiztosítsák a nyaralás alatt is a betegségüknek megfelelő kezelést, valamint kapjanak egy kiegészítő receptet arra az esetre, ha hosszabb időre mennek szabadságra. Abban az esetben, ha repülővel utaznak külföldre, jó tudni, hogy vannak országok, ahová bizonyos gyógyszerek mellé orvosi papír szükséges. Ilyen például bizonyos injekciós kezelés, nyugtatók, altatók vagy különböző fájdalomcsillapítók” – tájékoztatja a lakosságot a DSP.

Ajánlásuk szerint az alapvető napvédő krémek és strandolás utáni testápolók mellett a nyaralásra magunkkal vitt elsősegély-készlet mindenképp tartalmazzon olyan alap gyógyszereket, mint a láz- és fájdalomcsillapító, a hőmérő, a görcsoldó, és hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény. Tanácsos magunkkal vinni sebellátásra használatos kötszereket, steril gézt, valamint sebfertőtlenítő oldatot.

A praktikusan összeállított elsősegély-készlet mindenképp tartalmazza még a következőket: lázmérő, darázscsípés allergia elleni szer, különböző allergia elleni antihisztamin tartalmú gyógyszer, émelygés elleni szer, savlekötő, széles spektrumú antibiotikum és probiotikum, valamint a saját gyógyszereink, amiket rendszeresen szednünk kell – ha van ilyen.

A DSP munkatársai felhívják a figyelmet, hogy a szúnyogcsípés útján terjedő sárgaláz elleni védőoltás Afrikába vagy Dél-Amerikába utazóknak ajánlott.

Az Európai Unión kívüli országokban bizonyos oltások kötelezőek, különösen gyermekek esetében. Az ázsiai kontinens esetében például a dengue-láz megelőzése nélkülözhetetlen, ezenkívül a maláriás területekre utazóknak az orvos speciális megelőző kezelést kell előírjon.

„Amennyiben bizonyos egyéb betegségek által veszélyeztetett területre megy nyaralni, javasoljuk, hogy két hónappal az utazás előtt menjen el egy nemzetközi védőoltásra szakosodott orvoshoz, hogy beszerezze a szükséges oltásokat, és tájékozódjon a megelőzéshez fontos óvintézkedésekről” – mondják a DSP szakemberei, kellemes nyaralást kívánva a lakosságnak.

Hozzászólások