„A szelektív hulladékgyűjtés a családban kezdődik”

Írta:
2023. szeptember 22. 16:43 (péntek) /

A VIII. Temesvári Magyar Napok keretében, találkozót szervezett a Temes megyei RMDSZ Tánczos Barna volt környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszterrel, amelyre (stílusosan...) a Zöld kávézóban került sor 2023. szeptember 21-én. A jó hangulatú beszélgetés során szó esett szelektív hulladékgyűjtésről, kimustrált autók roncsprogramjáról, napelemek államilag támogatott telepítésérő, medvékről és még sok minden másról.

A bemutatkozás során Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor elmondta, hogy Csíkszeredában született, nős, két nagy (16 és 18 éves) gyermek édesapja, és a bukaresti közigazgatási egyetemen szerzett diplomát, ahol többé-kevésbé a román nyelvet is elsajátította. Legutóbb az RMDSZ kongresszusán járt Temesváron, még környezetvédelmi miniszterként, ahonnan szép emlékekkel távozott. A beszélgetés moderátora, Bartha Csaba rádiós újságíró elsőként a szelektív hulladékgyűjtésről faggatta a volt minisztert. Tánczos Barna szerint a szelektív hulladékgyűjtésnek a családban kell elkezdődnie, ahol legalább három kuka kell legyen a háztartási hulladék, illetve az újrahasznosítható csomagolóanyagok (papír, műanyag, alumínium dobozok stb.) számára. Ahol nincs ilyen, ott az iskola még segíthet szelektív gyűjtésre nevelve a gyereket, aki majd ezt a szülőknek is megtaníthatja. Az áttörést a PET-palackok és az alumínium dobozok visszaváltása hozhatja el a szelektív hulladékgyűjtés területén, amelynek bevezetését idén novemberre tűzték ki Tánczos minisztersége idején, de nagy valószínűséggel elhalasztják jövő márciusra.

A napelem program működik, de nagy késésekkel – mondta a volt miniszter –, mert a kevés alkalmazott képtelen feldolgozni a felhalmozódott támogatás-igényléseket. A kétirányú villanyórák felszerelése és a házi napelemek fejlesztette energia értékesítése is problémás, de ez más európai országokban is gondot okoz.

A roncsautó program jól működik, de a levitézlett autók behozatala továbbra is korlátozás mentes, így az „utánpótlás” biztosítva van.  A környezetszennyező autók használatának visszaszorításához a régi autók importjának korlátozása kellene, de ezt a javaslatot politikai alapon mindig elutasítják, mert igen népszerűtlen intézkedésnek számítana Romániában – mondta Tánczos Barna. A legnagyobb igény az elektromos autók vásárlására kért támogatásra van, de ott meg kell határozni egy felső határt – mondta a volt miniszter, mert akinek van pénze 75 ezer eurónál drágább elektromos autót vásárolni, az meg tudja fizetni a 10 ezer eurós különbözetet is.

Sok szó esett az utóbbi években a székelyföldi (és nem csak) lakosok életét megkeserítő medvékről, amelyek vadászata 2016 óta tilos, és különleges engedély szükséges a lakott területen kószáló medvék kilövéséhez. „A medve csúcsragadozó, az ember az egyetlen ellensége, a medvék túlzott elszaporodását és elterjedését a vadászat korlátozhatja, amelynek betiltása óta egyre több helyen bukkannak fel a kukoricaföldeket, a pásztorok állatait vagy a kukákat megdézsmáló medvék. A lakott területen kószáló medvéket egy kormányrendelet alapján ki lehet lőni, és ez meg is történt az utóbbi hetekben több alkalommal. A medvevadászat újbóli engedélyezése egy bonyolultabb folyamat eredménye lehet, de remélhetőleg 2024-től ez is megoldódik” – mondta a volt miniszter. A találkozó végén a hallgatóság kérdéseire válaszolt Tánczos Barna RMDSZ-szenátor.

Hozzászólások