„Szakrális építészetével közel hozta az eget a földhöz”

Írta:
2023. november 20. 16:04 (hétfő) /

2023. november 19-én, vasárnap a temesvári Új Ezredév Református Központ udvarán felavatták az épületegyüttest megálmodó, a terveket elkészítő építőmester, Makovecz Imre emlékplakettjét. Az eseményen részt vett Tőkés László korábbi királyhágómelléki református püspök és Vetró András szobrászművész, az emlékplakett elkészítője.

Az igehirdetés során Tőkés László egykori temesvári lelkipásztor kiemelte: megmaradásunk ősi jelképe a templom. „Negyed századdal az alapkőletétel után megmaradásunk erős váraként tekintünk néhai Makovecz Imre csodálatos művére, az Új Ezredév Református Központra és annak templomára, amelyben a mai napon egybegyűltünk, hogy méltó emlékjelet állítsunk megálmodójának, tervező építőmestere születésének egy nap híján a 88. évfordulóján” – mondta Tőkés László. „Makocvecz Imre organikus művészetével, szakrális építészetével közel hozta az eget a földhöz. Épített olyan istenházakat Siófokon, Csengeren, Pakson Csíkszeredában, Kolozsváron, Százhalombattán, Vargyason, Budapest Szabó-telepen és Temesváron is, melyeknek legfőbb rendeltetése az, hogy kapcsolatot teremtsenek Isten és ember között.” A volt püspök felidézte Németh Zsolt államtitkárnak az Új Ezredév templom 2019-es felavatásakor mondott szavait: „Ez a Makovecz-mű a kommunista világ utáni helyreállítást is jelenti. Azokat a tájsebeket, amelyeket a kommunizmus idején ebben a térben ejtettek, be kell gyógyítani.” „Helyreállítás és gyógyítás – az 1989-es rendszerváltozás után ez várt reánk szerte az országban. Ebbe az emberfeletti munkába, romokban heverő egyházunk és társadalmunk, nemzeti közösségünk újjáépítésébe fogtunk három évtizeddel ezelőtt, hiszen nem csak az építkezésről beszélhetünk, amelyik már 25 éve tart, hanem a a templomépítés hasonlatosságára történő gyülekezet és egyházépítésről is” – hangsúlyozta Tőkés László.

Az istentisztelet után az Új Ezredév Református Központ udvarán került sor Makovecz Imre emlékplakettjének a leleplezésére, Tőkés László korábbi püspök és Gazda István házigazda lelkipásztor részvételével.

„Makovecz Imre már 12 éve nincs közöttünk, de itt van 90%-ban elkészült alkotása, amelynek csodájára járnak az emberek.  A 2000-res évek elején Földváry Attila mérnökkel többször jártunk Makovecz Imrénél, aki maga is azt mondta: ti bolondok vagytok, nincsen pénzetek, és fel akarjátok ezt építeni. Isten bölcseket bolonddá, bolondokat bölcsekké tesz. Akik annak idején lesajnáltak, hogy ebből a tervből úgy sem lesz semmi, most megszégyenülve belátják, hogy mégis fölépül az Új Ezredév központ” – mondta Gazda István, megígérve a Mesternek, hogy végigviszik ezt a csodálatos tervet. Az emléktábla-avatáson a Makovecz család üzenetét Müller Csaba kolozsvári építész tolmácsolta, a temesvári születésű Vetró András szobrászművész pedig az általa készített míves emlékplakettről elmondta: „Arra törekedtem, hogy jelenítsem meg Makovecz Imre fizikai jelenlétét is, mert akkor jobban bevésődik és felidéződik az ő képe”. Vetró András meghatónak és megtisztelőnek nevezte, hogy szülővárosát megajándékozhatta ezzel az emlékplakettel, amely szerinte a lehető legjobb helyre került.

Az emléktábla leleplezése után az Új Ezredév Központ alagsori kiállítótermében a művész részvételével került sor Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész Forma és rajz című kiállításának a megnyitójára.

Hozzászólások