Új fesztivál a szórványban

2017. május 8. 18:30 (hétfő) /

A rendezvénysorozat, amely összefogni és erősíteni kívánja minőségi együttlét útján a Fehér megyei magyarságot, 2017. június 15–18. között kerül először megrendezésre.

A szervezés folyamatában eddig 40 változatos és sokszínű, teljes egészében díjmentes program 20 településen és 28 helyszínen várja nemcsak a megye magyar lakta közösségeit, hanem minden érdeklődőt. Szórványtelepüléseken elengedhetetlen a különböző közösségi mintaformálók és vezetők együttműködése, ezért a rendezvény hagyományt kíván teremteni azáltal is, hogy – bár a Dr. Brendus Gyula Egyesület a jogi lebonyolító – civil szervezetek, tanintézmények, egyházak, vállalkozók és a helyi társadalom tagjai közös erővel a Fehér Megyei RMDSZ infrastruktúráján keresztül együtt dolgoznak a rendezvény sikeréért.

Amellett, hogy Nagyenyed lesz idén a rendezvény központja, több magyarlakta településre is eljuttatjuk a programokat. Szórvány településeken nagyon fontos a közösségépítés és a magyar kulturális örökség megőrzése, ennek érdekében a programokat azokba a falvakba is eljuttatjuk, ahol nagyon alacsony a magyar lakosság létszáma. Fontosnak tartjuk a magyar kultúra, a népművészeti hagyományok, a gazdag szellemi hagyaték és irodalmi értékek, változatos történelmünk és épített örökségünk népszerűsítését. Mindenkinek ismerősek Fenichel Sámuel és Kőrösi Csoma Sándor utazásai, mindenki olvasta Áprily Lajos verseit, járt már a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban, Torockón vagy a gyulafehérvári római katolikus székesegyházban. Van mire büszkének lennünk, és ezt el is kívánjuk mondani. Fehér megye természeti adottságai nagyon különlegesek: a torockói Székelykő, a Remetei-sziklaszoros, a detunátai bazalt oszlopok, a Romániában egyedülálló aranyosfői jégbarlang csak néhány megyénk természeti értékei közül, ezért a környezetvédelem és  környezettudatosság ugyanolyan fontos szerepet játszik a Fehér Megyei Magyar Napok programjain belül, mint épített örökségünk.

Sztármeghívott a REPUBLIC zenekar, amelynek koncertjére június 15-én kerül sor a nagyenyedi Bethlen Gábor kollégium udvarán. Az eseménysorozat lehetőséget kínál egyaránt a befutott együttesek és a kisebb művészeti csoportok és fiatal művészek bemutatkozására is, de reflektorfénybe helyezi a Fehér megyei művészeket, tánccsoportokat és tevékeny egyéneket is, hiszen ez mindannyiunk fesztiválja. A gazdag programkínálatnak meghívottjai többek között a nagyenyedi Smici Blues Band, a Hajdina Néptáncegyüttes Marosludasról, a Nagybaconi Néptáncegyüttes Kovászna megyéből. Az említett programok mellett nem maradnak el a kiállítások, kulturális rendezvények és tanácskozások, sporttevékenységek sem. A megyében számos olyan esemény van, amely évek vagy akár évtizedek óta hagyományt teremtenek, de amelyek ezúttal értékes részeivé válnak a Fehér Megyei Magyar Napoknak. Ilyen rendezvény a hagyományos tornabemutató a Bethlen Gábor Kollégium sportpályáján és a véndiák-találkozó. Ugyanakkor ez eseménysorozat keretében indítjuk a Zöld Napot, amely a környezet iránti szeretetünkről és tiszteletünkről szól, közös hulladékgyűjtési akciót szervezve a megye különböző falvaiban, településein, illetve főbb turisztikai pontjain. További programkínálatunkban szerepel a Lőrincz család fotókiállítása, illetve az Inter-Art Alapítvány Magyar művészeket bemutató tárlatának megnyitása. A családi és gyermekprogramokon egy lelkes csapat szórakoztatja a gyerekeket, szabadtéri játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal. A Kollégium udvarán kézműves házikók és sátrak csábítják majd az igényes kézimunkák, ékszerek, kerámiák, fajátékok és egyéb kiegészítők kedvelőit. Az ízek szerelmeseinek ajánljuk a hagyományos magyar ételeket a gasztronómiai sarokban, ha pedig megszomjaznának, akkor a legfinomabb kézműves sör és természetesen a híres nagyenyedi borok várják, hogy végigkóstolják őket.

A Fehér Megyei magyar Napok alkalmat nyújtanak arra is, hogy az elszármazottak, akik ebben az időszakban szeretnének hazalátogatni, együtt lehessenek mint közösség és hozzáadott tartalommal teljen fel az itthonlétünk. Ugyanakkor több száz év alatt magyar és román nemzetiségek csiszolódtak egymáshoz és éltek együtt a megyében, viszont kevés olyan fórum és csatorna létezik, amely elősegíteni a kultúrák találkozását. Arra törekszünk, hogy a magyar kultúrát olyan formában mutassuk be, hogy az elérhető legyen más anyanyelvű érdeklődők számára is. Rendezvényünk ebből a szempontból is hiánypótló.

A fesztivál részletes programja megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán (www.facebook.com/fehermegyeimagyarnapok).

 

További információk:

 

Horváth Enikő, főszervező

tel: 0765 450 154

e-mail: horvath.mitzi@gmail.com

 

Basa Emese, sajtófelelős

tel: 0757 308 311

e-mail: basaemese@yahoo.com

 

 

Hozzászólások