Az aradi neológ zsinagóga és egy eltűnt aradi közösség

2023. szeptember 21. 17:41 (csütörtök) /

Titokzatos, érdekes épülete Aradnak a neológ zsinagóga. Szerencsésebbek egy-egy hangverseny alkalmával megtekinthették belülről is ezt a kívülről mit sem sejtető, majd’ 200 éves épületet.

Az impériumváltás előtt, 1910-ben Aradon kb. 7-8000 zsidó vallású polgár élt. A város akkori lakosságának ez kb. 12%-a. A vallás szó használata nem tévedés részemről, hisz valamennyien jó „magyarok” voltak. Kivették részüket nemcsak az első aradi kőszínház építésében, de az 1848–49-es szabadságharcban is derekasan részt vettek. Meg is kapták érte az osztrákoktól „megérdemelt” büntetésüket, amikor Schlick tábornok a szabadságharc leverése után 30 000 arany hadisarcra kötelezte az aradi zsidó közösséget, amelyet ha három nap alatt nem fizetnek ki, szabad fosztogatást engedélyez katonáinak. 

Hallhatunk majd kecsegeevésről és imarend-revízióról, aradi áldásról és Chorin Áronról, a ,,csodarabbiról”, valamint dédunokájáról, a nagyiparos Chorin Ferencről, aki Amerikából támogatta a portugáliai emigrációban Horthy Miklóst és családját, Kaufmann Izidorról, akinek a zsidó népélet ihlette képeit a bécsi Kunsthistorisches Museum és a New-York-i Zsidó Múzeum őrzi, de az sem lehetetlen, hogy az aradi Múzeumban lévő Asztalos Sándor-portré is az ő műve. S aztán csak soroljuk egy szinte teljesen eltűnt aradi közösség jeles képviselőit: Balla Frigyes, Böhm Pál, a végvári Neuman család, Földes Kelemen, Weil Magda, Fischer Elíz, dr. Mandl Vilmos, Stauber József, dr. Vágvölgyi Lajos, Deutsch Ignác, Sárkány Ferenc, dr. Lőwy Árpád, Raffi Ádám, Amigó Sándor, Schőn István, Károly Sándor és Károly József, Szántó György és még sokan mások.

Fekete Károly, a Kölcsey Egyesület alelnöke és Puskel Péter helytörténész szeretettel vár minden érdeklődőt az aradi neológ zsinagóga megtekintésére, és emlékezésre egy olyan aradi közösségre, amely komoly nyomot hagyott városunk (magyar) művelődéstörténetében.

Találkozunk a Vaslakatnál kedden, szeptember 26-án délután fél hatkor. Férfiak – lehetőség szerint – fedett fővel (kalap, sapka, kipa) jöjjenek.

F. K.

Hozzászólások