Ursu mérnök esete az Arta moziban

Írta:
2024. április 17. 11:29 (szerda) /

Gheorghe Ursu román mérnök volt, egyike annak a több száz szakembernek, akik az 1977-es bukaresti földrengés után meg kellett volna tervezzék a megmaradt épületek szerkezeteinek megerősítését. A munka azonban Nicolae Ceaușescu parancsára leállt, emiatt rengeteg fővárosi épület maradt életveszélyes állapotában. Gheorghe Ursut lelkiismerete nem hagyta nyugodni, egy jelentést írt erről, melyet eljuttatott a Szabad Európa Rádiónak. Az állambiztonsági szerv, a Securitate rájött erre, és hosszú évekig tartó megfigyelés, illetve nyomásgyakorlás után 1985 szeptemberében letartóztatták. Gheorghe Ursu két hónapig viselt kínzások után 1985. november 17-én elhunyt a Rahova úti börtönben. A rendszerváltás után fia, Andrei Ursu elhatározta, mindent megtesz azért, hogy rács mögé juttassa apja gyilkosait. 

A Liviu Tofan és Șerban Georgescu rendezte 2023-as dokumentumfilm ezt a több mint harmincéves küzdelmet mutatja be. 

„Ez Andrei Ursu filmje, az apja igazságáért folytatott harcáról. Kinek volt még az Andrei-éhoz hasonló kitartása és ereje, bátorsága, hogy kétszer is kockáztatta az életét azzal, hogy éhségsztrájkba kezdett, hogy rávegye a hatóságokat, hogy ne akadályozzák tovább az ügyét? Nem tudom, van-e még egy hasonló eset a világon. Ő minden bizonnyal egyedülálló számunkra, emberi példaképként és erkölcsi referenciaként való értéke pedig figyelemre méltó a mi sivár társadalmi környezetünkben, és annál is inkább szükséges” – mondja Liviu Tofan.

A kamera lencséje 100 percen keresztül rögzíti az apa és fia közötti szoros köteléket, amely, mint egy statikus által jól megtervezett tartóoszlop, dacolt az elmúlt évtizedek összes földrengésével.

A vetítésre április 19-én, pénteken 19 órakor kerül sor, amelyen részt vesz Andrei Ursu, aki több mint 30 éve küzd azért, hogy kiderüljön az igazság apja halálával kapcsolatban.

 

Hozzászólások