Új fesztivál a szórványban

2017. június 13. 18:15 (kedd) /

A többhelyszínes magyar rendezvénysorozat csütörtökön, június 15-én 12 órától startol a rendezvény egyik fő helyszínén Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégiumban.

Déltől tárlatmegnyitókkal, kézműves vásárral, könyvvásárral, gyerekprogramokkal és gasztronómiával várják a szervezők az érdeklődőket. 17 órától a rendhagyó Tornabemutatóra (Tornavizsga) kerül sor a Kollégium sportpályáján. Az est hangulatát a sztármeghívott REPUBLIC zenekar fokozza mindenki számára jól ismert dalokkal. A FaLó sátránál különleges koktélokat, a borstandoknál helyi borokat, az Igazi Csíki Sörnél hideg söröket kóstolhatnak majd.

A Kollégium udvarán csütörtökön és pénteken gyermekprogramokra is sor kerül. A Gyermeksátorban a szervezők minden játszani vágyót játékokkal és programokkal várnak.

A rendezvényt az elszármazott és a környéken élő véndiákok találkozójának is nevezhetjük. Pénteken utóbbi lesz középpontban. Bitai László a Két Fűzfa Egyesület elnöke pénzügyi előadást tart Mibe fektessünk 2017-ben? címmel, majd könyvbemutatókra kerül sor. Csupán néhányat emelnénk ki: kettős könyvbemutatóra és filmvetítésre kerül sor a Kriterion Közművelődési Alapítvány szervezésében.  Jancsó Elemérné Máthé-Szabó Magda Emlékirat és Jancsó Miklós Volt egyszer egy Kolozsvárcímű köteteit ismerhetik meg, beszélgethetnek Jancsó Miklós színművésszel is.

Nagyenyed és környékének egyik jellegzetességei azok a dűlők, amelyeken bort termelnek. Különleges borokat kóstolhatnak Papp Péter pincészetének a borkóstolóin pénteken 16 illetve 18 órától, este pedig házi borok mustráján lehet részt venni Papp Péter boros standjánál.

Péntek este néptáncegyüttesek és zenekarok fellépést láthatják az érdeklődők, fellép Antal Tibor és Zenekara, Boros Erzsébet népdalénekes, a Hajdina Néptánccsoport, valamint a Nagybaconi Néptánccsoport. Őket követi a színpadon a nagyenyedi Smici Blues Band, az estét táncházzal, illetve magyar retro partyval zárjuk.

A szombati napot a Zöld Nap programponttal indítjuk, ami egy közös hulladékgyűjtési akció lesz Fehér megye több településén. Ugyancsak szombaton 11, illetve 13 órától két rendhagyó, vezetett sétára hívjuk Önöket a Kollégiumba. Érdekességeket tudhatnak meg a nemrégiben felújított iskoláról, Kapitány Horváth Zsuzsa művészettörténész vezetésével. Vasárnap 9 órától a Nagyenyed–Torockó–Nagyenyed útvonalú látványos kerékpártúrára hívjuk a sport kedvelőit, a torockói TAT Egyesület szervezésében. 10 órai kezdettel a nagyenyedi vártemplomban istentiszteletre kerül sor, majd meghallgathatjuk Csengeri Kostyák Zsuzsa  orgonakoncertjét. A borkóstolókra, Zöld Napra, vezetett sétákra és biciklitúrára Facebook-oldalunkon, illetve a helyszínen, az Infopultnál lehet jelentkezni.

 

Állandó programjaink:

 

* Erdélyi magyar művészek a nagyenyedi Inter-Art táborokban, a nagyenyedi RMDSZ-székházban a rendezvény ideje alatt 10–18 óra között.

 

* A Lőrincz család és Harácsek Lehel fotókiállítása a Bethlen Gábor Kollégium földszinti folyosóin.

 

* Kontraszt kiállítás az Erdélyi Ifjúsági Keresztény Egyesület  szervezésében, Bethlen Gábor Kollégium – Apafi Terem a rendezvény ideje alatt 10–18 óra között.

 

A fesztivál részletes programja megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán (www.facebook.com/fehermegyeimagyarnapok), a helyszínen, az Infopultnál elérhető ingyenes programfüzetekben, illetve böngészhető a FestivApp applikációban, amit a Google Play vagy AppStore webáruházakból ingyenesen letölthetnek, kiválasztva a Fehér Megyei Magyar Napok programpontot.

További információk:

Horváth Mitzi-Enikő fő szervező

tel.: 0765-450.154

e-mail: horvath.mitzi@gmail.com

 

Basa Emese, sajtófelelős

tel.: 0757-308-311

e-mail: basaemese@yahoo.com

Fehér Megyei Magyar Napok csapata

Hozzászólások