A felüljáró elkészültével a vasúti átkelő elbontása mellett kardoskodnak

Írta:
2023. december 8. 17:33 (péntek) /

Nem oldódnak meg a Mikelakánál lévő vasúti átkelőt érintő közlekedési gondok a felüljáró elkészültével, inkább tovább bonyolódnak. 

Miután a felüljáró építési munkálatai a végéhez közelednek, egy régebbi megvalósíthatósági terv alapján elbontanák a jelenleg is működő vasúti átkelőt, és a hozzá tartozó sorompót. Az átkelő a 709-es megyei útra és a 7-es jelzésű országútra vezet a Șiriei utcánál lévő körforgalomtól, s itt egy sorompó is található. Ezt a sorompót szeretné elbontani a Közlekedésügyi Miniszter és a CFR vasúttársaság. November elején Călin Bibarț polgármester a helyszínen felvett és a közösségi oldalán megosztott bejelentkezésében kijelentette, hogy nem ért egyet a sorompó elbontásával. Amellett foglalt állást, hogy a sorompó a közlekedés biztonságát szolgálja, csökkenti a forgalmat az amúgy is forgalmas környéken és az átkelő összeköttetést teremt Világossal, a megyei úttal és a Körös, illetve a Maros völgyével. Politikai megnyilvánulás, vagy sem, Ilie Cheșa alpolgármester nyomban reagált a közzétett videóra, kijelentve, hogy a sorompó és az átkelő is megmarad, mert párttársával, a miniszterrel ezt megbeszélte a dolgot, hivatalos közlemény azonban nem érkezett eddig ez ügyben. 

Csütörtökön a polgármester „villám” sajtótájékoztatót tartott, miután a CFR részéről hivatalos választ kapott: a sorompó nem maradhat meg a Közlekedésügyi Minisztérium 2010-es döntése értelmében, sőt egy harmadik vasúti vágányt fognak építeni, ami a teljes vasúti rész korszerűsítésével jár, és a vasúti átkelő felszámolását eredményezi. Ugyanakkor javasolja, hogy műszaki szempontból fenntartható, a közlekedést segítő megoldásokat azonosítsanak a helyiek. 

„Mikulásnapi ajándékot kaptunk a Közlekedésügyi Minisztériumtól a CFR igazgatójának hangján. Arról van szó, hogy azt próbálják elmagyarázni nekünk, a sorompó nem maradhat meg a Șiriei utcában a felüljáró megnyitását követően. Két fontos indokot neveznek meg. Az egyik, hogy amikor a felüljáró munkálatait jóváhagyták, kiadtak egy engedélyt, amelyben kikötötték ezt. Nem tartom kizártnak, hogy a minisztérium visszatérjen erre az engedélyre, főként mivel 13 év telt el azóta. A másik indok a CFR egyik projektje, amely a vasúti hálózat módosítását tartalmazza. Azon a szakaszon egy harmadik vasútvonalat akarnak kialakítani a meglévő kettő mellett, amelyek korszerűsítésre szorulnak, a CFR szabályzata viszont nem engedi, hogy több mint két vasúti vonalon átkelő működjön. Be fogunk nyújtani egy kérést, amelyben elmondjuk, hogy mi is ellenőrizzük a szóban forgó szabályzatot, hátha találunk kivételeket, ahogy az a Mosóczy-telepen is történt, ahol megmaradt az átkelő, noha több mint két vonalon közlekednek a szerelvények. Ameddig mindenről megbizonyosodunk, az átkelő megtartását kérjük. Ha számításba vesszük, hogy a felüljáró kiépítése közel 20 évig tartott, számíthatunk arra, hogy a vasúthálózat korszerűsítési projektje is hasonlóan sürgős lesz. Elküldjük azt a plakátot is, amelyet az átkelő mindkét végén szándékunkban áll felállítani annak lezárása esetén, hogy az áthaladókat tájékoztassuk arról, kik a felelősek az út azon részének lezárásáért. Biztosítani fogjuk, hogy olyan távolságban helyezzük el a táblákat, hogy ne legyen szükség a CFR engedélyére. Reméljük végül sikerül kedvező megoldást találnunk. Azért vagyunk tisztségben, hogy megoldásokat keressünk, nem azért, hogy elmagyarázzuk, mit nem lehet” – mondta a polgármester. 

November végén a polgármester mellett Arad megye további 13 településének polgármestere petíciót írt alá, amelyet a CFR bukaresti központjába és a Közlekedésügyi Minisztériumhoz is elküldtek. Az Arad, Borosjenő, Világos, Borossebes, Glogovác, Selénd, Bélhagymás, Sikula, Buttyin, Bocsig, Hévízkáránd, Csermő és Raj polgármesterei aláírta petícióval a vasúti átkelő megtartását kérték, mivel ezen települések mindegyikét érintené, és egyes településeket elvágnának Aradtól az átkelő elbontása esetén. 

A polgármester a sajtótájékoztató végén azt kis kijelentette, hogy mint mindig, most is nyitott az önkormányzat a párbeszédre és a megoldások azonosítására, viszont, ha továbbra is az átkelő elbontása mellett kardoskodnak, az útlezárás körülményeiről tájékoztató táblák kikerülnek az átkelő két végére.

Hozzászólások