A helybeli és a lippai magyarok összetartozásának az ünnepe

Írta:
2019. július 23. 17:03 (kedd) /

Július 20-án szombaton Vajasdon III. alkalommal szervezték meg a falunapot, amelynek az egyik szervezője, Farkas Attila januárban részt vett Degré Alajos emléktáblájának a lippai leleplezésén. A Vajasd és Lippa közötti kapcsolat 1616-ig nyúlik vissza, amikor is a lippai várat elfoglaló Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 58 helybeli családot a Fehér megyei Vajasdra költöztetett. Éppen ezért Czernák Ferenc, a lippai Degré Alajos Olvasókör elnöke az emléktábla avatóra meghívta a vajasdi Farkas Attilát is. Nos, a jelzett III. Vajasdi Falunapra Czernák Ferencet is meghívták, akit Farkas Attila fogadott, elszállásolt, vendégül látott.

A program szombaton a helybeli református templomban 11 órától megtartott ünnepi istentisztelettel indult, amelyen ünnepi igehirdetésében Barta Aladár lelkipásztor kitért a Vajasd és Lippa lakosai közötti közös múltra, a rokoni kapcsolatokra is. Az egybegyűlteket Magyarország Kormánya nevében üdvözölte Kőrösi Viktor Ádám konzul is. Ezt követően az Ars Longa kamarazenekar ünnepi műsort adott, amelyen Rónai István orgona- és Rónai Éva hegedűkíséretével Cseterki Ferenc klasszikus darabokat énekelt magas színvonalon. Az ünnepi hangverseny után együtt elénekelték nemzeti imánknak az I. szakaszát, majd az egészet végigszavalta Czernák Ferenc, akinek a teljesítményét nagy elismeréssel fogadták.

A templomból együtt elvonultak a falu végén lévő futballpályáig, ahol a szabadtéri színpadon egész napos énekes táncos műsort adtak a nagyszámú résztvevő tiszteletére. A programban Vass Sándor helyi költő felolvasott a műveiből, Czernák Ferenc elszavalta Petőfi Sándor Az őrültcímű költeményét. Ugyanakkor Vajasd magyarországi testvértelepülése, Hajdúnánás küldöttsége is

színvonalas kulturális programmal rukkolt elő. A falunap programjában szervezett bográcsfőző verseny eredményét kihirdették, majd együtt elfogyasztották az ízletes pörkölteket. A beszélgetések során tovább szőtték a vajasdi és a lippai magyarok rokonságának, összetartozásának a fonalait.

Hozzászólások