A régi rendszer a biztos

Írta:
2015. január 28. 16:16 (szerda) /

Még mindig nem világos, mikortól és hogyan fogják alkalmazni a tavaly kiállított elektronikus egészségügyi kártyákat, a folyamat levezérlésében résztvevő hatóságok, intézmények arra várnak, hogy a kormány végre véglegesítse a produktumra vonatkozó jogszabályt. Eddig ugyanis már kétszer változtattak rajta, a lakosságot és az egészségügyi szolgáltatókat különféle határidőkkel riogatták, emiatt senki sem tudja, mihez tartsa magát.

Míg egy tavalyi kormánytervezetben még arról volt szó, hogy 2015. február elsejétől lesz kötelező az országos elektronikus egészségügyi kártya (card naţional de sănătate) használata, kedden egy újabb szabálytervezetet szellőztetett meg a kormány sajtóirodája. Az új dokumentum értelmében bár február elsejétől működőképessé válik az új rendszer, a kártya használatát később, április elsején teszik kötelezővé a háziorvosok számára. Addig pedig párhuzamosan fut a régi és az új rendszer. Igen ám, de ez még csak egy tervezet! Tehát a jogszabály elfogadásáig, minden marad a régiben. Dr. Adrian Dărăbanţiu, a háziorvosok Arad megyei patronátusának vezetője a Nyugati Jelennek azt nyilatkozta, addig, amíg nem látják a véglegesen elfogadott és hatályba lépett szabályzatot, csak azt tudják javasolni a kíváncsi pácienseknek, hogy várjanak türelemmel, a kártya használata nem kötelező! A kártyát az orvosok februártól kezdik el „próbálgatni” (azaz tanulgatják az új módszert), viszont továbbra is érvényesek a páciensek szakorvosi küldőpapírjai, igazolásai stb. Összesen mintegy 300 tagot számlál a patronátus, Dărăbanţiu ismeretei szerint a legtöbben már beszerezték a kártyaleolvasót.

Az országos elektronikus egészségügyi kártyát tavaly szeptember 19-én kezdték el szétosztani. Az Arad Megyei Egészségbiztosító Pénztár szóvivőjétől, Bianca Găiceantól megtudtuk: a tavalyi év végére összesen mintegy 17 000 kiosztatlan kártyát kaptak vissza a postától. Javarészt azért, mert a postás nem találta otthon a címzetteket, de volt néhány olyan eset is, hogy a tulajdonos nem tartott rá igényt, és visszautasította. Ezeket a kártyákat most az egészségbiztosító megyei székhelyén lehet kérelmezni; csak januárban mintegy 900-at sikerült visszaszolgáltatni a jogos tulajdonosoknak.

A tervezet azt is előírja, hogy amennyiben valaki különféle okokra hivatkozva visszautasítja a kártyát és nem kíván élni az új rendszer kínálta lehetőségekkel, be kell nyújtson a biztosítónál egy saját felelősségre tett nyilatkozatot. Az egészségbiztosító szóvivője szerint a háziorvosoknak egyetlen pácienst sem szabad a kártya hiányára hivatkozva visszautasítaniuk. 

Hozzászólások