A Szegedi Kortárs Balett fergeteges táncjátéka a temesvári Opera színpadán

Írta:
2022. szeptember 22. 18:11 (csütörtök) /

Csütörtök este a temesvári Operában megtartott gálaelőadással rajtoltak VII. Temesvári Magyar Napok rendezvényei. A 2022. szeptember 22–25. között zajló négynapos kulturális rendezvénysorozat megnyitó előadását ökumenikus istentisztelet és a köszöntőbeszédek vezették be. A Várbástya Egyesület szervezte gálaest csúcspontja volt a Szegedi Kortárs Balett egyfelvonásos táncjátéka, Carl Orff Carmina Burana című művének zenéjére.

„Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, amelynek tagjai félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a sors rájuk ró. A sors, ami néha jót, örömet, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra. Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről – emberi mivoltukról.” (Juronics Tamás, az előadás Kossuth-díjas koreográfusa és művészeti vezetője)

A VII. Temesvári Magyar Napok szervezői szeretettel várják Temesvár és a régió magyarságát a rendezvénysorozat mintegy 100 eseményére! A programfüzet letölthető a VII. TMN közösségi oldaláról:

https://www.facebook.com/temesvarimagyarnapok

Hozzászólások