„A tizennyolc év minden perce a szívetekben van”

Írta:
2024. február 22. 15:33 (csütörtök) /

„A mai nap a felnőtté válás ünnepe. A törzsi társadalmakban beavatási szertartások kísérik ezt a fontos pillanatot. A szalagtűzés a mi társadalmunk beavatási szertartása. Ez jelzi az átlépést a felhőtlen gyermekkorból a felelősségteljes felnőtt társadalomba” – ezekkel a szavakkal nyitották meg a Csiky Gergely Főgimnázium idei szalagavató ünnepségét a Ioan Slavici Klasszikus Színházban. Az iskola 46 végzős diákja kapta meg február 21-én a nagykorúságot jelképező szalagot. 

A hagyományokhoz hűen színes műsorral készültek a tizenegyedikes és végzős diákok, hogy az utóbbiak számára maradandó élményt, emlékezetes pillanatokat szerezzenek e neves nap alkalmából.

„Ez a mai este az összetartozás egy próbája. A kezdeti csetlő botló tánclépésekből, sok munkával, kitartással, energiát és sok időt belefektetve színvonalas produkció született. Ugyanilyen az elmúlt 18 évetek is: a csetlő botló gyerekből, olyan ifjúvá váltatok, aki reméljük, hogy elég ismeretet, készséget és képességet gyűjtött ahhoz, hogy megállja a helyét az életben. (…) Az elmúlt 18 év minden egyes perce, amit együtt töltöttetek ott van a szívetekben. És még nagyon sok perc, élmény fog mellé kerülni. Abban reménykedünk, hogy összegyűjtöttétek tarisznyátokba, amit lehetett, és amikor kell, megfelelően fogjátok felhasználni azokat” – intézte szavait a végzős diákokhoz Spier Tünde, a főgimnázium igazgatója. 

Bátorító gondolatait megosztotta a közönséggel Barbócz Izabella is, az Arad Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese.

„Világunk örök körforgás, az egyensúly törvénye formálja és alakítja életünket, fel kell készülnötök arra is, hogy a siker után akár kudarc is érhet benneteket. Bízom benne, hogy megtanuljátok higgadtan, bölcsen megélni a sikert, és erőt, bátorságot meríteni a kudarcból” – biztatta a végzősöket a főtanfelügyelő-helyettes.

Az ünnepi műsor színvonalához sokan hozzájárultak különböző produkciókkal. Az iskola néptáncosai magyarpalatkai táncokat adtak elő, a diákokat Szénási Jozefina X. és Pulics Nikolett VII. osztályos tanulók, a pécskai Búzavirág néptáncegyüttes tagjai tanították be.

Zenés összeállítással készültek a tizedikes diákok, szám szerint hat diák, a 15 perc nevű zenekar, melynek tagjai: Bálint Anna, Bedő Tamara, Czank Martin, Kovács Bence, Sólyom Dániel és Szél Emese.

A Ki mit nem tud? címet viselő kis paródiában a XI. osztályos diákok a komikum erejével igyekeztek oldani a minden diák számára oly félelmetes megmérettetés, az érettségi vizsgadrukkját. A jelenetet írta és rendezte Kézdi Imola színművész, költő, a főgimnázium volt diákja.

Szatmári Kata X. osztályos diák Aranyosi Ervin: Szalagavató című versével járult a műsorhoz, a tizenegyedikes diákok pedig újabb produkcióval, moderntánc-összeállítással léptek ismételten a színpadra.

A hagyományos szalagavató ünnepséghez tartozik a végzős osztályok kisfilmjeinek a nyilvános vetítése, ezt követte az est fénypontja: a szalagtűzés pillanata.

A kétórás szórakoztató műsor után az osztályfőnökök (XII. A – Ruja Ildikó, XII. B. – Nyári Melinda, Czeglédi Csilla, XII. C – Drasztyl Andrea, Vékony Zsolt) feltűzték a diákoknak a szalagot, majd csodálatos keringővel zárult az ünnepség. A keringőt Erdei Emese tanította be.

Hozzászólások