A változásért tenni kell, amit lehet, amit érdemes

Írta:
2023. március 16. 17:11 (csütörtök) /

A márciusi ifjak tenni akarását, tettvágyát emelte ki Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke a vértanúk emlékművénél az idei március 15-i ünnepi beszédében.

1848 márciusának idusa a hónap legcsapadékosabb napja volt: Budán egész nap borult volt az idő, és kitartóan, többnyire gyenge, időszakosan mérsékelt intenzitással eshetett az eső – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából közölt visszatekintésében.

2023. március 15-én nem annyira a csapadék, inkább az erős szélmozgás és a hirtelen jött lehűlés jellemezte az időjárást, emiatt valószínűleg sokan otthon maradtak, amint azt a Szabadság-szobornál összegyűlt kevés számú érdeklődő mutatta.

Történelmi egyházaink, valamint közéletünk és a társadalmi szervezetek képviselőin kívül az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kőrösi Viktor Dávid, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus vezető konzulja, Tóth Csaba Arad megyei prefektus, Ionel-Dorel Sinaci alprefektus, Răzvan Cadar, az Arad Megyei Tanács alelnöke, Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke, Călin Bibarţ Arad város polgármestere, Horváth Júlia és Bognár Levente városi tanácsosok és még sokan mások.

Az ünnepi beszédek sorát Călin Bibarţ nyitotta meg, aki magyarul is üdvözölte a jelenlévőket. Az elöljáró büszkén utalt a városban békésen együtt élő nemzetiségek összhangjára, akárcsak egy nagy családban érezhető harmóniára, melyet meg is köszönt Aradnak, majd szintén magyar nyelven búcsúzott a Himnusz első sorával: „Isten áldd meg a magyart!”

Tóth Csaba Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök üzenetét olvasta fel, Kőrösi Viktor Dávid pedig Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét tolmácsolta.

„A márciusi ifjakat hajtotta a tenni akarás, és csak bátran cselekedve maradhattak meg magyarnak. 2023-ban nekünk is fel kell ismernünk az idő szavát, a jelen feladatait, a valódi, megoldásra váró kérdéseket. Tudnunk kell, minek van meg az ideje, mi kell ahhoz, hogy a magyar közösségünk virágozzon. Ehhez egy olyan korszakra van szükségünk, amelyben az alkotás, a munka, a gyarapodás, a fejlődés, a tenni akarás kap szerepet. Ez a mi korszakunk kell legyen, amelyben a magyar emberek kapnak szerepet. A korszak, amikor a romániai magyar közösség az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően olyan forrásokhoz juthat, amelyből építhet, gyarapodhat, visszaszerezheti az elveszett reményt és beláthatja, hogy itthon, a szülőföldön lehet és érdemes tervezni, lehet jó és teljes életet élni. De ehhez hinni, akarni és tenni kell” – hangzott el Faragó Péter ünnepi beszédében.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára való megemlékezést a Szabadság-szobornál a koszorúzás zárta.

Hozzászólások