Az első temesvári haszonélvezők már megkapták a pénzüket

Írta:
2024. február 20. 17:28 (kedd) /

Javában zajlik Temesváron a 2023 decemberében elindított, selejtezést ösztönző pénzösszegek átutalási eljárása a helyi roncsautó program keretében. Eddig 242 haszonélvező kapta meg a pénzét, további 75 jelentkező esetében pedig a kifizetéshez szükséges dokumentáció feldolgozása folyik. Összesen 600 selejtezési szerződést készítettek elő, ebből 503-at már aláírtak a selejtezést ösztönző pénzösszegek haszonélvezői.

A program célja a környezetszennyezés csökkentése, és a régi autók elfoglalta parkolóhelyek felszabadítása. A jelentkezők kötelesek benyújtani a dfmt.ro webhelyen (Atlas Web) a helyi roncsautó program első lépéséhez szükséges dokumentációt. Amennyiben jogosultak a selejtezési ösztönző megpályázására és a DFMT-től megkapták a visszaigazolást, aláírják a finanszírozási szerződést a Temesvári Városházával, és utána kötelesek leadni a régi járművüket egy hivatalosan bejegyzett roncsautó telepen, valamint az autót a Gépjárműnyilvántartási Hivatalban töröltetni a nyilvántartásból. Ezen követelmények teljesítése után a haszonélvezők kötelesek 30 napon belül online benyújtani a dfmt.ro címen (Atlas Web) az alábbi dokumentumokat: a jármű megsemmisítéséről szóló igazolás, amelyet felhatalmazott cég bocsátott ki és a Temes megyei Gépkocsinyilvántartási Hivatal kiállította törlési igazolás.

A 3000 lejes összeg kifizetése a haszonélvezők részére csak az autó adónyilvántartásából való végleges törlése után történik meg. Fontos azt is tudni, hogy azoknak a személyeknek, akik 3000 lejt kapnak régi környezetszennyező autójuk selejtezéséért, nincs joguk Euro 5-ös és/vagy alacsonyabb szennyezési normával rendelkező autót vásárolni a selejtezési ösztönző kézhezvételétől számított 3 éven belül. A helyi roncsautó program keretében autónként kifizetett 3000 lejből 2400 lejt a Környezetvédelmi Alapból, 600 lejt pedig a Városháza saját forrásaiból biztosítanak.

Hozzászólások