Az EU-nak most nem a szabályozásra, hanem a végrehajtásra kell összpontosítania

2023. szeptember 21. 17:46 (csütörtök) /

Egyre több jelzés érkezik az üzleti életből, hogy az uniós szabályozások sokasága mekkora nyomást gyakorol a vállalatokra, és negatív hatással van a versenyképességükre – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP). 

„Az üzleti életet már eleve veszélyezteti az inflációs nyomás, plusz ott vannak az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek, az Oroszország elleni gazdasági szankciók hatásai, és nem utolsósorban az EU-t sújtó többszörös válság. Az Európai Néppárt képviselőcsoportjában többször is vitáztunk arról, hogy az Európai Bizottság hajlamos a túlszabályozásra. Az EU-nak most nem a szabályozásra, hanem az alkalmazásra, végrehajtásra kellene összpontosítania. Az éghajlatváltozási csomagban szereplő összes jogszabály, az Irány az 55! különböző rendeletei és a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó új szabályok már elegendőek. Úgy gondolom, hogy a szabályozás moratóriumára felszólító politikai kezdeményezés helyénvaló” – fogalmazott a képviselő. Szerinte a jogszabályoknak segíteniük kellene a vállalatokat, amelyek nélkül nem lehet megvalósítani az üvegházhatást okozó kibocsátások csökkentésére irányuló terveket.

„A zöld átmenethez szükség van az európai iparra, ugyanakkor arra is, hogy intenzívebbé tegyük a nemzetközi kereskedelmet. Az EU globálisan vezető szerepet tölt be a fenntarthatósági kezdeményezésekben és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ahhoz, hogy törekvéseink sikeresek legyenek, arra kell összpontosítanunk, hogy globális partnereket találjunk, és a demokratikus piacgazdaságú államokból nemzetközi koalíciókat hozzunk létre, hogy összehangolják erőfeszítéseiket. Egy olyan Európai Unió, amelyben romlik a versenyképesség, és összeomlik az ipar, nem lesz képes sikeresen végigvinni a zöld átmenetet. Az RMDSZ, amely az Európai Néppárt tagja, az igazságos átmenetért küzd. Nem fogadhatjuk el, hogy ennek az átmenetnek az árát az emberek és a családok fizessék meg” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Hozzászólások