Déván jártak a myrai szent utódai

Írta:
2018. december 9. 18:25 (vasárnap) /

Csütörtök délután a dévai Szent Antal templomba is ellátogatott Szent Miklós püspök. A 3-4. század fordulóján élt myrai szent életét fr. Főcze Bonaventúra plébános elevenítette fel, majd meghívta a templomba a hajdan élt jóságos egyházatya „utódát”. A gyermekek nagy izgalommal fogadták az öreg Mikulást, egymást túlszárnyalva szavalták szebbnél szebb verseiket, s mikor szóhoz jutott, a plébánia ifjúsági kórusa énekelt Miklós püspöknek. Nem is hiába, hiszen hamarosan megnyílt a jókora puttony és mindenki megkapta az édességes, gyümölcsös csomagját. A hála szava sem maradt el, a gyermekek imára kulcsolt kézzel köszönték meg a jó Istennek, hogy idén is vendégül láthatták Miklós püspököt.

Estére a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz érkezett a Mikulás, ahol szintén nagyon várták már. Jendrolovics Gábor immár két évtizede minden esztendőben széleskörű gyűjtést szervez és önkéntes társaival december első napjaiban édességcsomaggal, gyümölccsel és mikulássapkával lepi meg a Szent Ferenc Alapítvány valamennyi gyermekét. Idén is hat csapatra osztva több mint 2000 csomagot hordtak szét az alapítvány házaiban december 1. és 6. között. Miklós napján este a dévai házban gyűltek össze a Mikulás-segédek és együtt ünnepeltek a dévai gyermekekkel, akik esernyőstánccal, dallal, verssel köszöntötték a Mikulást.

Péntek reggel a Mikulás visszatért lapföldi otthonába, a dévai magyar közösségben azonban folytatódnak az ünnepi rendezvények. December 8-án, szombaton a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban került sor a hagyományos Adventi koszorú versmondó versenyre, melyre idén is száznál több gyermek, fiatal jött el Erdély és Magyarország iskoláiból. Délután 15 órától a dévai Szent Antal Házban folyatódott Mihály Zoltán ferences szerzetes pénteken elkezdett adventi elmélkedése a rózsafüzér kialakulásáról, titkairól. Szintén délután 15 órakor kezdődött a dévai  Magyar Házban a pálinkakóstolás, 17 órától pedig megkezdődött az RMDSZ helyi szervezet által hagyománnyá tett közösségi disznótor.

Hozzászólások