Együtt énekelték a Himnuszt

Írta:
2023. január 24. 17:29 (kedd) /

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának felhívására válaszolva, a magyar himnusz eléneklésével kapcsolódott be a Magyar Kultúra Napjának idei ünnepségsorozatába a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum. „Ez a felhívás az összetartozás jegyében született, és fontosnak tartottuk, hogy itt Hunyad megyében is részesei legyünk a közös ünneplésnek. Iskolánk szinte valamennyi diákja és pedagógusa együtt énekelte a Himnuszt, a felvételt továbbítottuk a konzulátusra, és minden résztvevő díszemléklapban részesül” – közölte Kun-Gazda Kinga magyar szakos tanárnő.

Pénteken délelőtt kulturális svédasztallal folytatta az idei Magyar Kultúra Napjának megünneplését a Téglás Gábor Elméleti Líceum közössége. Az osztályok saját érdeklődési körüknek megfelelően választották ki a magyar kultúra egy-egy szeletét, és ötletes módon, szóban, képben, gyakorlatban mutatták be azt diáktársaiknak, tanáraiknak. „Volt népdal, néptánc, kézimunka, magyar rajzfilmsorozatok, irodalmi sarok, gulyás- és kürtöskalács ismertető, és magyar tudósokkal, feltalálókkal is megismerkedhettek mindazok, akik pénteken végigjárták a forgószínpadszerű kulturális svédasztalt. Hálás vagyok, hogy a diákok és a kollégák ennyire lelkesen kapcsolódtak be idén a Magyar Kultúra Napjának megünneplésébe” – összegzett Dulinszky Izabella magyar szakos tanárnő.

A kulturális svédasztalt péntek délután táncházzal tette teljesebbé a Hauer Erich Diáktanács. A frissen megválasztott diáktanácselnök, Udvari Kincső maga is néptáncos. Mészáros-Szabó Annamária Petőfi-ösztöndíjas táncoktató vezetésével moldvai táncokat tanítottak a szépszámú érdeklődőnek.

Vasárnap a történelmi magyar egyházak többségénél megemlékeztek a Magyar Kultúra Napjáról. Kedden este a dévai Szent Antal közösségi házban Petőfi Live! Egy vidám hangú vándorszínész ügyes-bajos dolgai címmel tartott előadást Laczkó Wass Róbert színművész és Székely Norbert zongorista.

Szombaton délután 6 órától pedig a vajdahunyadi Corvin Savaria kulturális Központban szervezett Petőfi-estet a helyi magyar közösség. Itt is nagy örömmel látnak minden érdeklődőt – tájékoztatott Kofity Magdolna. 

 

 

 

(fotók: Téglás Gábor Elméleti Líceum)

Hozzászólások