Fedélzeti kamerafelvétel alapján is büntethetnek

Írta:
2024. április 15. 09:09 (hétfő) /

A Belügyminisztérium nemrég egy olyan sürgősségi határozattervezetet bocsátott közvitára, amely értelmében a közúti szabálysértéseket elkövetőket a gépjárművekre felszerelt fedélzeti kamerák felvételei alapján is büntetheti a rendőrség. 

Eddig számos súlyos szabálysértő úszta bírság nélkül, mert a fedélzeti kamerák videófelvételei nem számítottak bizonyítéknak, ám ez a jövőben megváltozhat, s akkor a közúti rendőrség megbírságolhatja az agresszív járművezetőket a felvételek alapján, a felvételt készítő személy bejelentésére. A bejelentésnek tartalmaznia kell a bejelentő személyi adatait, elérhetőségét, saját felelősségre tett nyilatkozatot kell írnia a felvételek valódiságával kapcsolatban, és a felvétel pontos idejét, dátumát és a helyet is meg kell neveznie, ahol az adott eset történt. A hatóságok arról biztosítanak, hogy a felvétel készítőinek adatait nem közlik, és nem jutnak el az agresszív sofőrökhöz. 

 

Pszichológushoz a vélhetően mentális betegséggel küzdőkkel

Egy másik közúti szabályzattal kapcsolatos módosítás, hogy azok a sofőrök, akik bármilyen orvos sejtése szerint a vezetést és a közúti biztonságot befolyásoló pszichológiai betegséggel küzdenek pszichológiai felülvizsgálaton kell részt vegyenek. Ennek érdekében konkrét eljárást vezetnének be, hogy bármilyen orvos küldő papírral kérhesse a pszichológiai felülvizsgálatot bármilyen autó, mezőgazdasági gép, villamos vagy más jármű vezetője számára, amit három munkanapon belül el kell végezniük, s a szakorvos közli az eredményt a vizsgálatot kérő orvossal. 

 

Kerékbilincs járhat az alkohol- és a drogtesztet visszautasítóknak

Azok a sofőrök, akik visszautasítják az alkohol- és a drogteszt elvégzését igazoltatáskor, és a járműben nem tartózkodik olyan személy, aki vezethetné a járművet, kerékbilincset kaphatnak egy új projekt értelmében. Tekintettel arra, hogy egyes élelmiszerek tartalmazhatnak kis mennyiségben alkoholt, az alkoholszint mérési eljárást is módosítanák, hogy a 0,10 mg/l alkoholszint mérése esetén a sofőr kérésére 15 perccel később, de 20 percnél semmi esetre sem később újramérhessék az alkoholszintet, így kapva torzítatlan eredményt. 

A közúti szabályok módosításai az Európai Unió azon célkitűzésének teljesítését helyezik előtérbe, hogy 2050-re nullára csökkentsék a közúti balesetekben elhunytak számát. A kormány közúti biztonsági stratégiájában célul tűzte ki, hogy 2030-ig 50%-kal csökkentik a közúti balesetekben súlyosan sérült, vagy életét vesztett személyek számát. 

 

Hozzászólások