Folytatni kell a gazdák EU-s szintű támogatását

2023. szeptember 13. 18:23 (szerda) /

Nem elfogadható, hogy a romániai gazdák további jelentős anyagi veszteséget szenvedjenek el az olcsó ukrán gabona importja miatt, jelentette ki Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP).

„Üdvözlöm és támogatom Románia, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária közös indítványát, amelyben felkérik az Európai Bizottságot, hogy az Ukrajnából származó gabona kelet-európai piacokra történő behozatalának korlátozását legalább az év végéig terjessze ki. Ugyanakkor jónak tartom a román hatóságok nemrégiben a Bizottsághoz intézett kérését is, amely az Ukrajnából származó olcsó gabonaimport-korlátozás kiterjesztésére, valamint a globális piacokra szánt gabona szállításának szubvenciójára vonatkozik” – nyilatkozta az EP-képviselő. Winkler szerint az európai hatóságoknak az érintett uniós tagországokkal közösen kell megtalálniuk a leghatékonyabb megoldást arra, hogy az ukrán búza és gabonafélék a fejlődő országokba eljuthassanak. 

„Az Európai Parlamentben az EPP képviselőcsoport határozottan támogatja a tagállamok gazdáit. Az európai agrár- és élelmiszeripari ágazatot nemcsak a világjárvány, hanem az Oroszország révén Ukrajna ellen indított illegális háború is súlyosan érintette. Az Európai Bizottságnak minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy a szolidaritási folyosók hatékonyabban működjenek a globális élelmezésbiztonság garantálása érdekében. A kelet-európai gazdák pedig meg kell tartsák erős és életképes szerepüket  az élelmiszer-ellátási láncban” – mutatott rá az EP-képviselő.

Hozzászólások