Jobb félni mint megijedni, de az óvatosság sem árt

Írta:
2023. november 28. 17:31 (kedd) /

Miután az ország nagy részén havazni kezdett, vasárnap délután a helyi hatóságok az utak tisztántartására, a balesetek megelőzésére és gyors kezelésére fektetnek kiemelt hangsúlyt. 

Arad megye prefektusa, Tóth Csaba és két alprefektusa, Doru Sinaci és Marius Sulincean, valamint a belügyminisztérium alá tartozó intézmények képviselői és a megyei, illetve országutakat karbantartó regionális útigazgatóság (DRDP Temesvár) képviselői Cătălin Predoiu belügyminiszterrel tanácskoztak egy videókonferencia keretében a hóeltakarítás és az időjárás okozta nehézségek megfelelő kezeléséről. 

 „Felhívtam a kompetens intézmények figyelmét az extrém időjárás okozta helyzetek megfelelő kezelésére, és kértem, bizonyosodjanak meg a felől, hogy szükség esetén válaszreakciójuk megfelelő lesz. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, ezen a télen még nem voltak különösebb esetek, mert kevés hó esett, csak a megye keleti részén. Kérem, a felelősök legyenek folyamatos készenlétben, hogy mindenki válaszreakciója a lehető leggyorsabb legyen egy vészhelyzet esetén” – mondta Tóth Csaba a konferencián. 

Az ország nyugati részén tevékenykedő útigazgatóság, legutóbbi jelentése szerint 182 géppel dolgozott Vasárnap éjszaka az utak tisztántartásán és 1300 tonna csúszásgátló anyagot szórt szét az utakon. Egyes területeken a hókotrókat is be kellet vetni, így 44 hókotrót is mozgósítottak, a legtöbb beavatkozást Krassó-Szörényben végezték, ahol 61 géppel dolgoztak és 560 tonna csúszásgátlót szórtak szét az utakon. Hunyad megyében 40 géppel, Arad megyében 20 géppel és Temes megye területén 30 géppel tisztították az utakat. 

Az útigazgatóság kéri, hogy mielőtt útra kelnének, bizonyosodjanak meg az utak járhatóságáról és a várható időjárási viszonyokról, szereljék fel megfelelően téli gumikkal, vagy hólánccal járműveiket, ha szükséges. 

A CNAIR vállalat egy online felületet indított el a https://dispecerat.andnet.ro/harta.php linken, amelyen folyamatosan követhetik a hó, vagy más időjárási viszonyok miatt lezárt útszakaszokat, és azt is jelzik mely útszakaszokon voltak balesetek, zajlanak útmunkálatok stb. 

Kisebb-nagyobb balesetek a városban is történhetnek, ezért nem árt vigyázniuk a gyalogosoknak is. Hétfő reggel egy gyalogos a Forradalom útján a Crișan utcánál lévő villamosmegálló közelében csúszott el a havas járdán. A 71 éves nőnek a szolgálatban lévő csendőrök siettek a segítségére, akik saját kabátjukkal takarták be a hölgyet, miután az nem tudott felállni. A nőhöz mentőt hívtak és vele maradtak, megnyugtatva őt, míg a mentősök a helyszínre nem értek és kórházba nem szállították.

Hozzászólások