Két gazdaságban azonosítottak sertéspestist

Írta:
2023. szeptember 22. 15:44 (péntek) /

Két gazdaságban azonosított afrikai sertéspestist az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság Szinekén és Varsándon. 

A két gazdaságban lévő összesen 33 sertést leölik, betartva minden a betegség terjedésének megelőzésére vonatkozó óvintézkedést. A leölt állatokat megvizsgálják, és az eredményt vizsgálati jegyzőkönyvbe veszik. A sertések tetemét a szabályok szerint semmisítik meg, a művelet során használt eszközöket, felszereléseket, az ólat és a szállító járműveket alapos fertőtlenítésnek vetik alá, az egyszer használatos felszereléseket (kesztyűket, védő köpenyeket stb.) a szabályok szerint kell összegyűjteni és kezelni, mindezért a kirendelt állatorvos felel. A helyi hatóságok fertőtlenítő pontot kötelesek felállítani a gazdaságok ki- és bejáratainál, ahol rendszeresen fertőtleníteniük kell magukat az áthaladóknak. A gazdaságokból minden hús, takarmány, eszköz, vagy vélhetően fertőzést terjesztő hulladék elvitele tilos az Aradi Közegészségügyi Igazgatóság engedélye nélkül. 30 napig az érintett gazdaságokba nem vihetnek be más jószágokat, és nem is hozhatnak ki onnan állatokat. Ennek magakadályozása a rendőrség feladata lesz, akik a települések ki- és bejáratainál ellenőrzik az élő állat és sertéshús szállítmányok áthaladását. 

A hatóságok kijelöltek egy összesen 10 km-es biztonsági kört, amiből 3 km a település területén fekszik, Szinekét és Zarándot érintve. A biztonsági zóna 3 km-es területén állatorvosok ellenőrzik az összes gazdaságban található sertés egészségi állapotát, hogy idejében észleljék a beteg példányokat. Az érintett területen tilos a sertések adásvétele, mozgatása. Tilos az élő állatok közúton történő szállítása a Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyása nélkül, ez alól csak azok a közúton, vagy vasúton történő szállítmányok képeznek kivételt, amelyek nem állnak meg, vagy nem rakodnak ki a megfigyelés alatt lévő területen. 

A zónában lévő sertések megbetegedéséről és elhullásáról minden gazdának haladéktalanul értesítenie kell az állatorvost. 

A 10 km-es megfigyelési zónába Nadab, Köröscsente, Szapáryliget, Kerülős, Csigérszőllős, Erdőskerek, Szentanna és Varsánd tartozik, amely területeken szintén tilos a sertések mozgatása a korlátozás feloldásáig. A pestis által érintette gazdaságok környékén futó utakon a Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyása nélkül tilos sertéseket szállítani. Egyetlen háziállat sem hagyhatja el a gazdaságokat az állatorvos jóváhagyása nélkül a korlátozás feloldásáig. Az afrikai sertéspestis megfékezése érdekében minden a megfigyelési zónán áthaladó személynek kötelessége betartani a higiéniai szabályokat. 

A Közegészségügyi Igazgatóság biztosítja, hogy az állatorvosok sorra felkeressék a megfigyelési zónában lévő sertésnevelő gazdaságokat.

Hozzászólások