Kezdődnek a Hunyad Megyei Magyar Napok

2023. szeptember 14. 15:50 (csütörtök) /

Idén szeptember 16-án kezdődnek a Hunyad Megyei Magyar Napok, ebben az évben 14. alkalommal kínálnak a megye magyarok által lakott településein kulturális, szabadidős programokat. A kilencnapos eseménysor kilenc településen: Vajdahunyadon, Déván, Petrozsényban, Bácsiban, Brádon, Lupényban, Petrillán, Csernakeresztúron és Lozsádon zajlik szeptember 24-ig.

Amint már megszokhattuk, a Magyar Napok idén is számos olyan Hunyad megyei településen zajlanak, ahol a magyar közösség tagjai élnek. És természetesen idén is szeretettel várjuk az egész megye lakosságát: az általunk szervezett események, koncertek, kulturális, sport, gyermek- és gasztronómiai rendezvények során nagy örömmel adunk át a lehető legtöbbet kultúránkból, hagyományainkból minden Hunyad megyei lakosnak. „Mert vannak értékeink" – ez az idei Magyar Napok mottója. Így tisztelgünk közösségünk értékei előtt a történelmi személyiségektől a mai kor emberéig, a kulturális és épített örökségtől a népi hagyományaink gazdagságáig. Külön öröm számunkra, hogy egyre népesebb támogatóink köre, ezúton is köszönetet mondunk a helyi önkormányzatoknak, szervezeteknek, a médiapartnereinknek, minden támogatónknak, akik nélkül a Hunyad Megyei Magyar Napok nem jöhetnének létre” – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

A Magyar Napok kiemelt pillanata a Barcsay Ákos-díjak átadása, amelyre idén szeptember 17-én, vasárnap kerül sor Déván, a Magna Curia nagytermében. A Barcsay Ákos-díjjal a dél-erdélyi szórványközösségekben dolgozó, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személyek tevékenységét ismerik el.

 

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája

A Vas megyei vendégek már csütörtökön megérkeztek Vajdahunyadra, nekik a házigazdák változatos programot kínálnak: gasztronómiai verseny, pálinkakóstoló, a vajdahunyadi várkastély megtekintése, retyezáti túra, a csolnakosi tó és a govazsdiai kohó látogatása, városnézés.

 

Szeptember 16., szombat

VAJDAHUNYAD

9.00 – Egész napos szabadtéri programok: főzőverseny; magyaros ízek (gulyás, vadaspörkölt, halászlé, birkapörkölt, lángos); pálinkakóstolás; a Hauer Erich Diáktanács szervezte ügyességi programok fiataloknak; családos programok; a Vas megyei BOMBA Bulizenekar fellépése.

16.00 – A besztercei Vadrózsa néptánccsoport, palatkai táncok bemutatása.

16.30 – Nagyszentmiklósi Hagyományőrző Egyesület. 

20.00 – REPUBLIC-koncert, helyszín: vajdahunyadi várkastély Huszár udvara.

 

PETROZSÉNY

10.00–15.00 – Szabadtéri gasztrofesztivál.

10.00 – Muzsikál a székelykeresztúri Lendület Band.

11.00 – Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ, jászsági táncok, művészeti vezető: Lönhárd Andrea.

12.00 – A dévai Renaissance zene- és táncegyüttes, művészeti vezető: Gáspár-Barra János.

13.00 – Csernakeresztúri Hagyományőrző Néptánccsoport előadása, művészeti vezető: Szabó Julianna. Helyszín: Petrozsény főtere.

 

DÉVA

14.00 – Kárpát-medencei motoros találkozó – a gyerekek motoroztatásával egybekötve.

17.00 – Ünnepi, tanévkezdő szentmise.

 

BRÁD

17.00 – Horgászverseny – gyülekező a református templomnál.

 

BÁCSI

11.00 – Istentisztelet, igét hirdet Pitó Zsolt lelkipásztor. A Székelyudvarhelyi Református Egyházközség kórusának előadása. Helyszín: a bácsi református templom.

13.00 – Gulyásfőzés a petrényi kultúrotthonban.

 

 

Szeptember 17., vasárnap

 VAJDAHUNYAD

12.00–17.00 – Morzsa buli – helyszín: Vajdahunyadi Magyar Ház.

 

DÉVA

A Hunyad megyei magyar értékek napja – szervező: Dél-Erdélyért Kulturális Társaság, Vajdahunyadi Diversitas Társaság, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete.

16.00 – Geofolk szabadtéri fotókiállítás és népviseleti parádé, Dávid Botond fotóművész kiállítása, helyszín: Déva régi főtere.

16.45 – Átvonulás a Magna Curiába.

17.00–17.30 – A Barcsay Ákos-díjak ünnepélyes átadása.

17.30–18.30 – A Dél-erdélyi Élet hetilap és a Hunyad Megyei Hírmondó havilap ünnepi számának bemutatása, Kelemen Ildikó műépítész tárlatának megnyitása, Varga Csaba gitárművész koncertje.

17.30–18.30 – Szabadtéri gyermekfoglalkozások a múzeum kőtárában (a dévai 55-ös számú Kőműves Kelemen Cserkészcsapat közreműködésével), helyszín: a Magna Curia nagyterme.

18.30–20.00 – Hunyad megyei magyar közösségek bemutatkozása. Fellépők:

a Szent Ferenc Alapítvány petrozsényi tánccsoport, művészeti vezető: Lönhárd Andrea; a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, művészeti vezető: Szabó

Julianna; a dévai Renaissance zene- és táncegyüttes, művészeti vezető: Gáspár-Barra János;      a Téglás Gábor Elméleti Líceum Pimpimpáré gyermekkórusa, karvezető: Lengyel Izabella; a dévai Szivárvány Nyugdíjas Klub, karvezető: Domokos Balázs; Sunny Aerobic-táncbemutató, művészeti vezető: Molnár Noémi. Helyszín: Magna Curia szabadtéri kőtára.

 

LUPÉNY

18.00–20.00 – A BEKECS néptáncegyüttes előadása, vezető: Benő Barna-Zsolt, helyszín: kultúrpalota.

 

BRÁD

16.00 – ünnepi istentisztelet; gulyásozás; helyszín: református templom.

 

Szeptember 19., kedd

DÉVA

12.00 – Magyar vagyok – Petőfi 200 című kiállítás ünnepélyes megnyitó eseménye. Marosán Csaba a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének Költészetünk vadvirága című rendhagyó Petőfi-műsora. Helyszín: Téglás Gábor Elméleti Líceum.

Hozzászólások