Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. március 05., 17.42
Minden eddiginél színvonalasabb népdalvetélkedő Újszentesen

„Kis közösség, nagy munka... hogy az Őszirózsa virágozzék!”

Írta: Pataki Zoltán
2019. október 21., 16.12 Hétfõ / Temes

Újszentesen régi hagyománya van az Őszirózsa népdalvetélkedőnek, amely immár 11 esztendeje országos megmérettetéssé nőtte ki magát. A 11. Őszirózsa Országos Magyar Népdalvetélkedő színvonala, a zsűritagok egybehangzó véleménye szerint, az eddigi legmagasabb volt, a szervezési nehézségek ellenére, amelyeket a helyi közösség összefogásával sikerült sikeresen áthidalni.

Tizenöt megyéből mintegy 120 tehetséges népdalénekes vett részt az idei Őszirózsa versenyen. A gyerekek négy korosztályban – előkészítő–I–II., III–IV., V–VI. és VII–VIII. osztályosok –, négy különböző helyszínen mutatták be produkciókat a tekintélyes zsűrinek, amelyet idén is Fall Ilona színművésznő elnökölt. A háromnapos rendezvény legfontosabb eseményei október 19-én, szombaton zajlottak, az ünnepélyes megnyitóra és a kiértékelőre, valamint a díjazásra rendhagyó módon az Újszentesi római katolikus templomban került sor. A népdalvetélkedő kiértékelőjét Haász Sándor zenetanár, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia karnagya vezette le, aki szemlátomást kiválóan ért a gyerekek nyelvén, együtt énekléssel, az októberben született kis népdalénekesek köszöntésével indította az együttlétet. Haász tanár úr igen komoly kiértékelőt tartott: elmondta, hogy nagyon elégedett a verseny színvonalával, a versenyzők kiválóan szerepeltek, a bírálóbizottságnak ezért a nüanszbeli különbségeket, apró hibákat kellett észrevennie és le- vagy felpontoznia. A tanár úr azt sem titkolta el, hogy milyen apró hibákat követtek el a versenyzők, volt, aki túlságosan izgult, de olyan is volt, akin látszott, hogy évente sok százszor énekel, egyedül vagy közönség előtt. „Énekeljetek sokat közönség előtt, akár a buszban idejövet vagy hazafelé, mert akkor nem lesztek lámpalázasok!” – tanácsolta a gyerekeknek Haász tanár úr. A Szentegyházi Gyermekfilharmónai karnagya a Nyugati Jelennek is nyilatkozott a versenyről: „Úgy érzem, hogy ez a 11. vetélkedő számomra – én a 11–12–13 éves korosztály énekeit bíráltam el, majdnem 40 gyermek teljesítményét – az eddigi legmagasabb színvonal volt, amióta idejárok zsűrizni! Az, hogy ez már a 11. vetélkedő, az is mindent elmond, hiszen itt a Temesvár környéki magyarok eléggé szórványban élnek, és hogy ez egy országos verseny, rangadó, azt jelenti, hogy az újszentesiek, a Temesvári Tanfelügyelőség, a helyi vezetőség, a polgármesteri hivatal, a közméltóságok nagyon fontosnak tartják ezt a versenyt. Ha valaki valamit fontosnak tart, az sikerre van ítélve!” A karnagy úr azt is nagyra értékelte, hogy az esemény megnyitója és a kiértékelő is a római katolikus templomban zajlott, hisz ez azt jelenti, hogy a helyi katolikus pap is magáénak tartja a magyar népdal szeretetét és propagálását. „Az, hogy a katolikus pap, az iskolaigazgatóság, az önkormányzat és mindenki egy nyelvet tud beszélni ennek az eseménynek a kapcsán, ez számomra nagy csoda!” – mondta Haász Sándor.

Nagyon színvonalasnak értékelte a 11. Őszirózsa Népdalvetélkedőt Bedő Ágnes, a Románia Magyar Dalosszövetség alelnöke is, aki szerint a verseny nagyon sokat fejlődött az évek során. „Rengeteg dallam szólalt meg és ez örvendetes, hogy nem nagyon ismétlődnek a dallamok, nagyon változatos a gyerekek repertoárja, ők pedig egyre jobban és szebben énekelnek. Ez attól is függ, hogy a felkészítő tanárok hogyan foglalkoznak a gyerekekkel. A követelés az, hogy mindenképpen autentikus, eredeti népdal legyen, amit hoznak és az életkoruknak megfelelő darabok legyenek. Intonáció szempontjából szintén elmondhatjuk, hogy ez a mai verseny szintén nagyon színvonalas volt. A hozzáillő viselet sokat emel, de ezt nem pontoztuk, hiszen egy ilyen viseletet megvásárolni nem mindenkinek van lehetősége” mondta Bedő Ágnes, aki szerint „főnyeremény, hogy Újszentesen kerül megrendezésre ez a vetélkedő, elsősorban a szórványnak és a többi végvárnak is, hogy lássák: érdemes ilyen vetélkedőket szervezni!”

Az ünnepélyes díjkiosztást Dénes Ildikó fő szervező, az Újszentesi Általános Iskola aligazgatója vezette le. A Tanügyminisztérium révén odaítélt I–III. díjak és dicséretek mellett számtalan, jól megérdemelt értékes díjat, pénz- és könyvjutalmat, jutalomtáborozást, oklevelet, CD-ket stb. osztottak ki a résztvevők között, amelyeket a Szentesi Pengető Citerazenekar, a Romániai Magyar Dalos szövetség, a Napsugár, a Vass Lajos Népzene Szövetség, a Deák Ferenc Általános Iskola, Szentes Város Önkormányzata, Szilágyi Géza volt újszentesi polgármester, a szentegyházi, a csíkszentmadarasi és a gyímesközéploki néptánc, hagyományőrző és prímásképző táborok szervezői ajánlottak fel. A papírforma ezúttal bejött: a legtöbb díjat a székelyföldi, csángóvidéki, Kolozs, Maros és Szilágy megyei nagy hagyománnyal rendelkező iskolák kisdiákjai vihetik haza, de azért szépen szerepeltek a Bihar megyei, szatmári, brassói dalos pacsirták is. Temes megyéből Makkai Eszter (Bartók Béla Elméleti Líceum, V–VI. osztály, felkészítő tanár Juhász Katalin) minisztériumi dicséretben, Juhász Antónia (Bartók Béla Elméleti Líceum, VII–VIII. osztály, felkészítő tanár Juhász Katalin) a Szentesi Pengető Citerazenekar CD-jében részesült. Arad megyéből Köles Réka (III–IV. osztály, Pécskai 2.-es Számú Általános Iskola, felkészítő tanárok Tót Edit, Köles Katalin) a Romániai Dalos Szövetség díját érdemelte ki, akárcsak a Fehér megyei Katona Nóra (I–II. osztály, Nagyenyedi Bethlen Gábor Nemzeti Kollégium, felkészítő tanár Mester – Ágnes Mária). Szentes Város Önkormányzatának könyvjutalmát kapta Boros Sáros Dorottya (I–II. osztály, Nagyenyedi Bethlen Gábor Nemzeti Kollégium, felkészítő tanár Mester – Ágnes Mária).

A szervezők helyszínnel kapcsolatos gondjait Máté Lajos újszentesi plébános oldotta meg, aki egy teljes napra a rendelkezésükre bocsátotta az 1970-es években modern stílusban épült római katolikus templomot. „A hagyományt éltetni kell  és a mai nap ennek a bizonyítéka, hogy a hagyományaink élnek. Aki a hagyományait ismeri, ismeri a múltját, akinek múltja van, annak van jelene és lesz jövője” – mondta a díjkiosztó ünnepségen Máté Lajos plébános, aki Isten áldását kérte a rendezvényre és a résztvevőkre. Az újszentesieknek Kiss Ferenc tanfelügyelő köszönte meg áldozatos munkájukat, tömör, költői megfogalmazásban: „Kis közösség, nagy munka, Újszentes és Őszirózsa, minden itt, most, együtt, hogy az Őszirózsa virágozzék!”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu