Nem felejtünk

Írta:
2023. november 27. 15:05 (hétfő) /

A temesvári Zsidó Hitközség képviselői jelenlétében Dominic Fritz polgármester vasárnap négynyelvű emléktáblát avatott fel, amely az 1938. november 26-i antiszemita terrortámadás áldozatainak emléke előtt tiszteleg. Az emléktábla egy kevéssé ismert, a maga idején eltitkolt eseményre hívja fel a figyelmet: a temesvári Városi Színházban (ma Mihai Eminescu Nemzeti Színház) 85 esztendővel korábban egy jiddis nyelvű előadás zajlott, Sidy Thal bukaresti színésznő főszereplésével, amikor a Vasgárda egyik helyi tagja az erkélyről két kézigránátot dobott a közönség közé. A merénylet négy ember halálát okozta,72-en megsérültek.

A jelenleg négy színtársulatnak otthont adó temesvári Kultúrpalota falán 2023. november 26-án leleplezett emléktábla szövege: „Annak a négy zsidó áldozatnak az emlékére, akiket ebben az épületben öltek meg az 1938. november 26-i merénylet során. Nem felejtünk.” A román, héber, német és magyar nyelvű szöveg arra emlékeztet, hogy ezeket a nyelveket (talán a héber kivételével) a temesvári zsidóság mindig is beszélte, és ma is beszéli. Az emléktáblát a Temesvári Polgármesteri Hivatal állította.

„Számomra ennek a történetnek nem csak történelmi jelentősége van, az a fontos, ahogyan Temesvár viszonyult ehhez merénylethez. Az eseményt nem említették a város krónikái és az emlékezésnek nem volt hagyománya. Két éve értesültem erről az eseményről, és fontosnak tartottam, hogy nyilvánosan megjelöljük. Öröm számomra, hogy az idén 70 éves fennállását ünneplő Német Színház egy előadásával napirendre tűzte ezt a témát, amikor Temesvár Európa Kulturális Fővárosa. Tudatosítanunk kell, hogy ha nem védjük meg Temesvár értékeit, ha nem állunk ki szilárdan a gyűlölettel, erőszakkal, radikalizmussal, antiszemitizmussal szemben, akkor tragédiák történnek. Az a tény, hogy itt vannak azoknak a leszármazottai, akik akkor a színházteremben voltak, azt mutatja, hogy nem valami elméleti dologról beszélünk, hanem olyan eseményekről, amelyek közvetlenül érintették az emberek életét” – mondta Dominic Fritz polgármester.

Az emléktábla felavatásán részt vett Luciana Friedmann, a temesvári Zsidó Hitközség elnöke, aki üdvözölve az emlékezőket arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sidy Thal című, Thomas Perle rendezte előadásra minden temesvárinak úgy kell tekintenie, mint egy igazi történelemórára. Vasárnap este a Temesvári Német Állami Színház színészei felolvasó színházi estet tartottak a magyar színház studiótermében Sidy Thal a schtikl (Sidy Thal részlet) címmel.

Hozzászólások