Raed Arafat együtt ünnepelt a SMURD aradi csapatával

Írta:
2023. június 12. 16:35 (hétfő) /

Csütörtökön és pénteken ünnepelte az Arad megyei SMURD fennállásának 15. évfordulóját. 

A jeles alkalomból a SMURD két napon keresztül tartó rendezvénysorozatot szervezett, amely egy orvosi konferenciával kezdődött, amit tapasztalt egészségügyi szakemberek, orvosok tartottak, akik rávilágítottak az elmúlt évek során történt sürgősségi ellátás terén történt fejlődésekre és innovációkra, megerősítve az aradi szakembereket ismereteikben, felkészítve őket az előttük álló kihívásokra. 

A rendezvénysorozat a második napon, az Arad Megyei Tanács székhelyén szervezett ünnepi eseményen érte el tetőfokát, amelyen dr. Raed Arafat is megtisztelte jelenlétével a SMURD mentőseit. Az ünnepi esemény keretében visszaemlékeztek az Arad megyei SMURD megalakulásának első momentumaira, amikor az akkori tanácselnök, Iosif Matula, a SMURD és a Megyei Vészhelyzeti Igazgatóság először fogtak össze. Azóta ez az összefogás nem csupán mentőautók, orvosi felszerelések és katasztrófa elhárítási felszerelések európai forrásokból történő beszerzésében, hanem az elhárított vészhelyzetek és a megmentett életek számában is mérhető. A megyei tanácselnök, Iustin Cionca megköszönte a SMURD aradi csapatának áldozatos munkáját, hogy nap mint nap emberfeletti erőfeszítéssel és bátorsággal teljesítik mindennapi feladataikat, s kiemelte, hogy segítségük nélkül a COVID–19 sokkal nehezebben lett volna kezelhető a megyében, munkájuknak köszönhetően sokan azért maradhattak családjaik körében, mert a mentősök a tőlük telhető legjobban látták el a betegeket. Cionca végül megköszönte, hogy mindennap számíthatunk rájuk. 

Az ünnepségen részt vett Tóth Csaba, Arad megye prefektusa, Dan Paul Iamandi, a Vészhelyzeti Igazgatóság főinspektora, Gheorghe Falcă EP- képviselő, Călin Bibarț Arad municípium polgármestere és az Arad Megyei Tanács képviselői. Az ünnepség során Arafat több személyt is kitüntett a SMURD keretében nyújtott teljesítményéért. 

A megyei tanács székhelyén zajlott eseményt követően a jelenlévők átvonultak a Banu Mărăcine utcában lévő Kaufland bevásárlóközpont parkolójába, ahol a SMURD csapatai a Légy felkészült akció keretében elsősegélynyújtásra és különböző vészhelyzetekre készítették fel az érdeklődő civileket. A mobil felkészítő központokban a képzésben résztvevők nemcsak elméleti, hanem gyakorlati ismereteket is szerezhettek az újraélesztés és a betegellátás mikéntjéről, továbbá a képzést tartó szakemberek válaszoltak a felmerülő kérdéseikre is. A SMURD mentőhelikoptere valóságos attrakciónak minősült, amikor a bevásárlóközpont parkolójában landolt. A gép személyzete bemutatta a légi járművet és annak felszerelését, valamint a beavatkozó egységek a gépben végzett mentés folyamatáról is meséltek az érdeklődőknek. 

 „Ez a két nap teli volt tanulással, felfedezésekkel és izgalommal. Sikerült emlékezetes módon megünnepelnünk az aradi SMURD elmúlt 15 évben elért fejlődését. Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek az események szervezésében és lefolyásában, ahogy azoknak is köszönettel adózunk, akik mellettünk álltak ezen a jeles eseményen. Együtt folytatjuk a munkát egy biztonságosabb jövőért” – mondta az Arad Megyei Vészhelyzeti Igazgatóság sajtószóvivője, Klein Ruxandra.

Az ünnepi eseményt követően Raed Arafat a megyei tanács vezetőségével és az Arad Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségével megtekintette a helyi közegészségügyi ellátást érintő beruházásokat, és elbeszélgetett a szakorvosokkal és a SMURD helyi szakembereivel. A megyei tanács elnöke megmutatta az európai forrásokból vásárolt orvosi berendezéseket és a gyermekgyógyászati részleget is Raed Arafatnak, akit lenyűgözött a helyi közösség összefogása, és az, amit az Önkéntesek Vára Egyesületnek sikerült elérnie a gyermekgyógyászati osztály belső felújítása során. Az új gyermekgyógyászati és szülészeti kórház építése is szóba került, amit a megyei tanács európai forrásokból szeretne megvalósítani.

Hozzászólások