Újszentesen több gyűjtőhelyen lehet leadni a használt étolajat

Írta:
2023. november 21. 18:11 (kedd) /

Újszentes lett az Olajos kanna projekt első nagykövet-települése.

Az önkormányzat 23 gyűjtőhelyet létesített a használt étolaj számára, hogy a veszélyes hulladék minél kényelmesebb és felelősségteljes begyűjtését elősegítsék.

Az újszentesi községháza az első Temes megyében, amely megkönnyíti a használt lakossági étolaj begyűjtési rendszerének megvalósítását. 2015-ben indult az Olajos kanna ökológiai oktatási projekt, amelynek fő célja a használt étolaj begyűjtésének népszerűsítése volt Temesváron és a környéken. Az évek során a kezdeményezésre pozitívan reagáló önkénteseknek több ezer temesi polgárt sikerült tájékoztatni a nem megfelelően összegyűjtött veszélyes hulladékok káros hatásairól. A projekt keretében több tízezer liter használt étolaj (sütőolaj) újrahasznosítását is megkönnyítették.

Romániában a használt étolaj több mint 52%-át a háztartási fogyasztók állítják elő, egy liter használt étolaj pedig akár egymillió liter vizet is szennyezhet. Amellett, hogy károsítja azokat a csöveket, amelyeken keresztül kiürül, az olaj a vízbe jutva felszíni réteget képez, amely megakadályozza a vízi növények és állatok megfelelő oxigénellátását; a talajba kerülve az olaj avasodik, csökkenti a talaj termékenységét és regenerációs képességét.

„Azért döntöttünk úgy, hogy Újszentesen indítjuk el az Olajos kanna  nagykövet helység projektet, mert az évek során észrevettük, hogy a Temesvár környéki településről kaptuk a legtöbb üzenetet a lakosoktól, amelyekben kifejezték, hogy szeretnének egy használt sütőolaj-begyűjtőrendszert. Ezért Újszentes az első település, amely csatlakozik a projektünkhöz, de a 2024-ben minden bizonnyal egyre több közösségi partner fog csatlakozni hozzánk. Nagyon bízom benne, hogy Temes megye azoknak a megyéknek az élvonalába kerül, ahol nagy mennyiségben gyűjtik be a használt étolajat” – nyilatkozta Ana Munteanu, az Olajos Kanna Egyesület elnöke. Ez a projekt az OilRight temesvári társadalmi vállalkozás részvételének is köszönhető, amely a használt étolajat gyűjti össze, amelyet aztán illatos gyertyává és biodízel alapanyaggá alakít.

A körforgásos gazdaság szereplőjeként az OilRight az újrahasznosítás és újrafelhasználás rövid láncát kínálja, miközben munkahelyeket teremt azoknak az embereknek, akik nemcsak a munkaerőpiacról, hanem általában a közösségi életből is kirekesztett csoporthoz tartoznak. Az olajgyűjtés és a gyertyagyártás munkájához fogyatékossággal élő, intézményi múlttal rendelkező vagy intézménybe kerülés által veszélyeztetett személyeket alkalmaztak.

Az OilRight megtermelte teljes nyereséget az UnLocnak ajánlják fel, amely a Speranța Alapítvány szociális szolgáltatása és a fogyatékossággal élő, intézményi múlttal rendelkező vagy az intézménybe kerülés veszélyének kitett embereket támogatja az önálló élet felé vezető úton.


Fotó: Olajos Kanna Egyesület

Hozzászólások