Uniós forrásokból épülhet egy duális oktatást biztosító kampusz Aradon

Írta:
2023. december 8. 17:32 (péntek) /

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a duális képzési rendszer fejlesztésére és bővítésére, ennek érdekében pedig újabb beruházás valósulhat meg Arad városában. 

A szóban forgó kampuszt (egyetemvárost) a duális képzést választó fiatalok számára építik, Călin Bibarț polgármester elmondása szerint a Câmpul Liniștii és a 6 Vânători utca közötti szakaszon. A kampusz építésére vonatkozó projektet az aradi Aurel Vlaicu Egyetem nyújtotta be, amely annyira jól sikerült, hogy országos szinten a 14 jóváhagyott pályázatból az aradit a második legjobbként hagyták jóvá. A kampusz létrehozásához az aradi egyetem a Temesvári Politechnikai Egyetemmel és számos aradi vállalkozóval működik együtt, hiszen az elméleti képzés mellett a diákok gyakorlati oktatásban is részesülnek majd. A projekt megvalósítását a városvezetés azzal támogatja, hogy a már említett utcák közé eső kéthektáros területet az egyetem rendelkezésére bocsátja, illetve gondoskodnak a terület közúti megközelíthetőségéről és a szükséges közműhálózatok elérhetőségéről. 

A 30 millió euróra becsülhető beruházást a PNRR-n keresztül finanszírozzák. A napokban a megvalósításban részt vevő intézmények és vállalatok képviselői aláírták az együttműködési szerződést, így a következő időszakban elkészülhet a kampuszra vonatkozó urbanisztikai terv, amit majd a városi tanácsban jóváhagynak. Ezt követően a műszaki terveket készítik el, majd egy kivitelezőt keresnek, aki megépíti az oktatási központot és a hozzá tartozó melléképületeket (bentlakás, parkoló, elméleti oktatási részleg stb.). 

Az együttműködési szerződés aláírásán Vasile Godja, az Arad Megyei Tanfelügyelőség szakmai képzésért felelős tanfelügyelője is részt vett, és elmondta, hogy örvendetesnek találja a beruházást és az egyetemmel való együttműködést, főként a miatt, hogy jogi okokból eddig nem támogathatták a duális képzést. Az aradi egyetem rektora Ramona Lile úgy becsüli, közel 624 diák fogja a duális képzést választani, és az oktatási tevékenység 2026-ban indulhat be a kampuszban.

Hozzászólások