Az egészségügy 1100 személlyel karcsúsodik

2010. május 20. 19:43 (csütörtök) /

A kormány arról tárgyal, hogy augusztus elsejétől elbocsátana több mint 1100 alkalmazottat az egészségügyi minisztériumnak alárendelt intézményektől, amelyeknél jelenleg 7870 állást finanszíroznak, melyeket közalkalmazottak és szerződésesek töltenek be.

Az elbocsátások egy, a Mediafaxhoz juttatott hivatalos dokumentumban szerepelnek, amely arról szól, hogyan lehetne az egészségügyben csökkenteni az állam által finanszírozott helyek számát.

Az egészségügyi minisztériumban és az államilag finanszírozott egészségügyi intézményekben összesen 7872 állás van, az idei évre jóváhagyott személyzeti költségek azonban kisebbek a szükségesnél.

„Elemeztük az egészségügyi minisztériumnak alárendelt intézmények tevékenységét, a jóváhagyott személyzeti költségeket és úgy értékeljük, a tevékenység hatékonyabbá tételéhez szükség van 1112 állás felszámolására. Mivel az érintettek lehetnek köztisztviselők, de szerződésesek is, a tervezett időpont életbelépése előtt hatvan napra van szükség, hogy megtegyük a szociális védelmi lépéseket. Így, ha a leépítéseket június elsején jóváhagyják, a gyakorlati elbocsátásra augusztus elsejétől kerülhet sor”, derül ki a dokumentumból.

Az érvényes kollektív munkaszerződés szerint az elbocsátott alkalmazottak régiségük függvényében végkielégítést kapnak: 5 bruttó fizetést azok, akiknek kevesebb mint 5 év a régisége, 12 bruttó fizetést, akiknek 5-10 év közötti és 24 fizetést akik több mint 10 éve dolgoznak.

Az egészségügyben az alkalmazottak többségének tíz évnél nagyobb a régisége, így az 1112 alkalmazott elbocsátása 75,5 millió lejbe kerül az államnak.

A dokumentum elemezte az egészségügyi igazgatóságok felépítését, a jóváhagyott helyek számát és a felelősségvállalás módját, arra a következtetésre jutottak, hogy egyenlőtlen az elosztás, ha figyelembe veszik a megyék nagyságát, a lakosság számát, vannak 67 alkalmazottal működő igazgatóságok és olyanok is, ahol 174 hely van.

Megállapítják, hogy hasonló nagyságú megyéknél is vannak különbségek, kivételnek csak Bukarestet tekintik, ahol az összes kerület ellenőrzését végző igazgatóság 326 alkalmazottal működik, s így még a minisztérium alkalmazottainak számát is meghaladja, ott ugyanis 264-en dolgoznak.

A dokumentum kitér arra is, hogy az átszervezést miniszteri rendelettel hagyják jóvá, az igazgatóságok személyzetének számát a megyék nagysága és az elvégzendő feladatok szerint hagyják jóvá, és kettővel csökkentik az aligazgatók és igazgatók számát, a decentralizált intézmények a jövőben egy igazgatóval és két aligazgatóval működnek majd. 

(Mediafax)

Hozzászólások