Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 30., 18.43
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Lebontani a kisebbségi téma iránti EU-s közöny falát

2013. július 05., 15.27 Péntek

A 10. EU Tábor második, csütörtöki napja a Kisebbségi Európai Polgári Kezdeményezés témájának megvitatásával indult. A beszélgetésen részt vett Vincze Lóránt, az RMDSZ külügyi titkára, a FUEN alelnöke, valamit Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, az előadás moderátora Kovács Levente, MIÉRT elnökségi tag volt.

„Az RMDSZ megteremtett egy erős kisebbségi szolidaritást Európában” – mondta Vincze Lóránt Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke. Vincze szerint az európai kisebbségek nehéz helyzetben vannak, hiszen egyetlen kisebbség lakóssága sem nő. Többek között ezért is fontos a FUEN és az RMDSZ kapcsolata. A közösen megfogalmazott polgári kezdeményezés lebonthatja az Európai Unióban a közöny falát a kisebbségekkel szemben. A kezdeményezés elsősorban a jogbiztonsággal és a jogérvényesítéssel foglalkozik, ezt a két területet kell egyesíteni úgy, hogy minden a témában érintett európai csoport érvényesülni tudjon.

A FUEN alelnöke kijelentette: „A polgári kezdeményezésbe nem a legmerészebb vágyait fogalmazta meg a Szövetség. Olyan pontok kerültek a júliusban benyújtásra kerülő dokumentumba, amelyek reálisan elérhetőek”. Hat politikai elemet foglalt a kezdeményezésbe az RMDSZ, a FUEN-nel közösen: identitás, regionális politika, közképviselet, diszkriminációmentesség, kisebbségek állami támogatása, valamit az audiovizuális és digitális tartalom.  

Az RMDSZ külügyi titkára szerint egy proaktív politikára van szükség. A polgári kezdeményezés sikerességéhez egymillió aláírásra van szükség, amelyből a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 250 ezret vállalt magára. Vincze hangsúlyozta, hogy az ügy fontosságára a fiatalok figyelmét is fel kell hívni, ebben a MIÉRT-nek is fontos szerepe lesz.

Markó Attila szerint a kezdeményezés az alkotmánymódosítás és a regionalizáció mellett az erdélyi politika legfontosabb jelenlegi témája. Az indítvány egy négy-öt éves folyamat gyümölcse, amely biztonságot, védettséget nyújtana az erdélyi magyarságnak.

„Ha az Európai Unió számára fontos a kulturális sokszínűség, akkor kötelessége a kisebbségekre vonatkozó feladatokkal is foglalkozni” – vélekedett Markó. A polgári javaslat egy védelmi rendszerként szolgálna a hazai jogalkotással szemben. A parlamenti képviselő véleménye szerint az Unió a lobbi világa, el kell érni, hogy ez a lobbi a Kisebbségi Polgári Kezdeményezést is felkarolja. (RMDSZ)

 

Júliusban iktatják az RMDSZ kisebbségvédelmi polgári kezdeményezését

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és partnerei júliusban iktatják az Európai Bizottságnál az Európai Unió őshonos kisebbségeinek védelmét szolgáló polgári kezdeményezésüket – nyilatkozta az MTI-nek Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára.

A politikus – aki két hete az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) alelnöki tisztségét is betölti – elmondta: a kezdeményezést ugyan június 21-én Brixenben, a FUEN kongresszusa keretében indították hivatalosan útjára, de még az elmúlt napokban is kisebb stiláris igazításokat hajtottak végre a szövegen. Vincze Loránt ezzel magyarázta, hogy mindeddig még nem tették nyilvánossá a Minority Safepack Initiative elnevezésű európai polgári kezdeményezésük szövegét.

"Alapos munkát szeretnénk végezni" – magyarázta a késlekedést Vincze Loránt. Az MTI kérdésére elmondta, nem vették hasznát annak a válasznak, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kapott az Európai Bizottsághoz véleményezésre beadott saját polgári kezdeményezésére. Az EMNP korábban közölte, a brüsszeli negatív választ a FUEN rendelkezésére bocsátotta, hogy annak tanulságai valamennyi kezdeményezés számára hasznosíthatók legyenek.

Vincze Loránt nem találta meglepőnek, hogy az Európai Bizottság kedvezőtlenül véleményezte az EMNP– EMNT kezdeményezését arra hivatkozva, hogy a kisebbségi jog nem uniós hatáskör. "Számunkra is a legfontosabb kihívás az volt, hogy megtaláljuk a kapcsolódási pontokat az EU kompetenciáival" – magyarázta a FUEN alelnöke. 

Vincze Loránt azt is elmondta, a két hete történt megválasztásával először van erdélyi magyar alelnöke a FUEN-nek. A kilencvenes években a svájci magyar Komlóssy József töltött be alelnöki tisztséget a kisebbségi szervezetben. A politikus megjegyezte, Hans Heinrich Hansen FUEN-elnök a külügyi teendőket és az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos teendőket bízta rá. 

(MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Murvai Miklós / Péntek, 2013. július 05., 17.25 Válaszoljál rá!

\"Ha az Európai Unió számára fontos a kulturális sokszínűség, akkor kötelessége a kisebbségekre vonatkozó feladatokkal is foglalkozni” – vélekedett Markó.\"
Az EU-nak elsősorban nem a kulturális sokszínűség a fontos, mivel életrehívása, működtetése gazdasági célokat szolgál. Mindig az a fontos, ami valami zsozsót hoz a konyhának, a szubszidiaritás elve is csak ebben az irányban működik.

\"Vincze szerint az európai kisebbségek nehéz helyzetben vannak, hiszen egyetlen kisebbség lakóssága sem nő. Többek között ezért is fontos a FUEN és az RMDSZ kapcsolata.\" - jön majd a FUEN és csinál sok kicsi magyart??

Csupa csusztatás és közhely, ráadásul félrevezető hazugságok gyűjteménye: \"Az indítvány egy négy-öt éves folyamat gyümölcse\" - megfejelve egy igazi evidenciával, hogy hihető is legyen:..\"amely biztonságot, védettséget nyújtana az erdélyi magyarságnak. \"

A TV közvetítés alapján kuglizni lehetett a \"vita\" helyszínén: a feladat kipipálva!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu