A régi Bánság hangulatát keltik életre

Írta:
2023. június 14. 17:32 (szerda) /

Szerbek, bolgárok, zsidók, magyarok, romák, ukránok, szlovákok, németek és macedónok keltik életre a régi Bánság hangulatát a temesvári Falumúzeumban az eljövendő hét végén. A Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében 2023. június 17-én és 18-án szervezi meg az Etnikumok Fesztiválja 22. kiadását a Temes Megyei Kulturális és Művészeti Központ, a megyei önkormányzat és a Bánság Falumúzeuma támogatásával. A belépés ingyenes!

Az Etnikumok Fesztiválja 2023. június 17-én, szombaton 18.00 órakor kezdődik a német, ukrán, szerb, aromán és roma etnikumok felvonulásával, hagyományos viseletekben, majd zenés-táncos műsorral folytatódik, amely bemutatja a kozmopolita és multikulturális város nemzetiségeit. Az est vendége a Nisporeni Folk Ensemble a Moldovai Köztársaságból. 

Szombat este lép színpadra a rendezvény díszvendége, a Damian&Brothers zenekar. Damian Drăghici zeneszerző és előadóművész jól ismert név a hazai és nemzetközi zenei világban, aki Joe Cockerrel, James Brownnal, Cindy Lauperrel, Shaggyvel, Zuccheróval együtt lépett fel az európai Night of the Proms Tour során. A Damian&Brothers zenéje a különböző zenei stílusokat ötvözi, az etnikai diszkrimináció elleni határozott üzenettel.

Az Etnikumok Fesztiválja 2023. június 18-án, vasárnap 18 órakor a bolgár, magyar, zsidó és szlovák etnikumok felvonulásával folytatódik, majd a hagyományos népzene és néptáncok színes kavalkádja következik. Az est során a magyar népi hagyományokat a temesvári Bokréta néptáncegyüttes eleveníti fel. A műsort a Banatul hivatásos folklóregyüttes fellépése zárja, amelynek vendégei lesznek Zorica Savu, Ghiță Călțun Brancu és Ciprian Roman szólisták.

A rendezvény a Temes Megyei Tanács költségvetéséből, a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 program részeként valósul meg.

Hozzászólások