A temesvári magyar színház márciusi játékrendje

Írta:
2024. február 23. 16:57 (péntek) /

Márciusban újabb bemutatóra készül a Csiky Gergely Állami Magyar Színház: a Pericles című előadást március 8-án, a nagyteremben láthatja először a közönség. A William Shakespeare-nek tulajdonított, Pericles, Tyrus hercege c. darab adaptációját Philip Parr, a Shakespeare-művek nagy ismerője, a York-i Nemzetközi Shakespeare Fesztivál művészeti igazgatója állítja színpadra Temesváron. 

Egy ember fekszik a homokban. Partra vetette az ár. Nem tudni, hogy honnan jött, merre tart, mit akar, vagy mi elől menekül. Valahol, egy messzi földön király volt. Tyrus hercege. De most csak egy ember, akinek semmije sincs, csak egy története. Ez Pericles története. De nem csak az övé. 

 

Március 9. és 13., 19.00 órától a nagyteremben: 

William Shakespeare Pericles, rendező: Philip Parr. 

 

Március 15., 11.00 és 18.00 órától a nagyteremben: Szabó Attila PETŐfi-SZELfi, rendező: Bartal Kiss Rita.

Egy klasszikus kérdés: mit csinálna a lánglelkű költő, ha élne. Disszidálna. Füstbe menne. Gallyra. Kiállna a Lépcsőre szavalni: Talpra magyar! Indulna a szavazáson. Kibukna, mint rendesen, szabadszállna. József Attila-díjas volna. Ún. publikációs gondokkal küzdene, nyilván. Túl ilyen volna és túl olyan; Petőfi túl volna.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a temesvári magyar színház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Udvarhely Bábműhely tagozata közös előadásával tiszteleg a magyar irodalom talán legismertebb alakja előtt.

 

Március 16., 15.00 és 19.00 óra – nagyterem: Élni fogunk szabadon– a Háromszék Táncegyüttes előadása, rendező: Ivácson László.

A Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából született produkció a költő erdélyi kötődésére épül. Az előadás az alföldi tájon született költőnek a Székelyföld népeivel való kapcsolatát mutatja be, az 1848-1949-es évek hangulatának változatait, az aktuális események nyomán támadó lelkesedést, együttérzést. Petőfi a köztársasági elveit mindenhol hirdette, a forradalom tüzét állhatatosan szította. Nemzeti szellemű költeményei a magyar hazafias líra kitűnő darabjai, amelyek azt üzenik, hogy nem elég a hazát tétlenül szeretni, hanem a szabadság kivívásával újjá is kell azt teremteni. 

 

Március 17-én és 27-én, a temesvári Műszaki Egyetem Hidrotechnikai karának egykori épületében újból látható lesz az 1978 című kísérleti előadás, amely nem csak a társulat életében számít mérföldkőnek, hanem egyre tágabb szakmai körökben vált ki elismerést, akárcsak a nézők körében. 

Az 1978 című előadás, a szlovéniai Tomi Janežič rendezésében a hetvenes évek Romániáját idézi; a produkció egy nemzedékeken átívelő dokumentum-fikció (dokufikció), amely a színészek és a rendező személyes történeteire épül. Egy történet a kommunizmus éveiről Románia valamelyik tömbházlakásában, egy történet helyi és globális jellegű eseményekről, amelyek összekapcsolják Temesvárt és az olasz határ melletti, szlovéniai Nova Goricát, azokat a városokat, amelyek egykor az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezték, és ahol több mint száz évvel ezelőtt magyar katonák százai harcoltak az isonzói fronton.

 

Március 19. és 20., 10.00 órától a stúdióteremben: BADU MAMA GYERMEKEI nonverbális előadás, rendező: Varsányi Péter.

 „Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy aprócska falu a távoli Afrika kellős közepén. Ott élt egy anya három kisfiával. Nagyon szegények voltak, nem volt semmijük. Azaz valamijük mégiscsak volt: az anya gyönyörű, ébenfekete haja, ami olyan hosszúra nőtt, hogy a falu egyik szélétől a másikig ért. Ez a haj minden szorult helyzetből kihúzta őket: ha megéheztek, hálónak használták, ha unatkoztak, ugróköteleztek vele, ha eleredt eső, egyszerűen beálltak alá. Hanem a három fiú egy nap megnőtt, és elindult szerencsét próbálni…”

Vajon bármeddig elér értük az anyai haj? A Badu mama gyermekei című előadás az önzetlen, önfeláldozó szeretetről mesél, illetve arra a kérdésre keresi a választ: hogyan lehet jól szeretni? Badu Mama szembesül azzal, hogy szeretete fojtogató lehet gyermekei számára, a három fiúnak pedig rá kell jönnie, hogy az otthontól, a szülőktől való elszakadás nem jelenti azok megtagadását, és hogy bizonyos élethelyzetekben merniük kell a szülő segítségét kérni. Másrészt a három fiú eltérő sorsa kiválóan érzékelteti, milyen globális folyamatok működtetik a földünket, milyen hatással vannak egymás életére az egymástól földrajzi és szociális értelemben is távol álló emberek. Anélkül, hogy bármi sejtelmük lenne róla, a három fiú élete újra és újra keresztezi egymást – akár egy hajfonat tincsei. 

 

Március 21-én 11.00 és 17.00 órától a stúdióteremben: BADU MAMA GYERMEKEI nonverbális előadásrendező: Varsányi Péter.

 

Március 22-én 19.00 órától a Magyar Házban: AZ EST, AMIKOR BÁRMI MEGTÖRTÉNHET – improvizációs előadás. Játékmester: Kedves Emőke.

 

 

Március 25-én 10.00 és 12.00 órától a stúdióteremben: Garajszki Margit: BARTÓK ÉS A FÁBÓL FARAGOTT KIRÁLYFI  – interaktív zenés gyermekelőadás, a Kempelen Biomatic Orchestra vendégelőadása, rendező: Silvester Lavrík.

Bartók Béla világszerte ismert zeneszerző. Egyszer régen azonban ő is volt gyerek. Sőt iskolába is járt. Ráadásul jól tanult. Ciki? Nem baj. A kis Bélának volt egy különleges barátja: a fából faragott királyfi. Nem, ez nem egy becenév. Tényleg így hívták, ugyanis minden porcikája fából volt. Szép lassan mindketten világhírűvé váltak. Főleg a zene és a fantázia világában.

A Bartók és a fából faragott királyfi egy vidám gyermekelőadás remek színészi alakításokkal, táncos és zenei betétekkel. Az előadás a drámapedagógiai módszereket is figyelembe véve érzékenyen utal Bartók Béla zenei örökségére. Bartók gyerekkorának és korai zenei fejlődésének időszaka az olasz commedia dell’arte klasszikus szereplői által kel életre. Harlekin meséli el a történetet, Colombina pedig egyik ámulatból a másikba esik. Közben meg nagy a felbolydulás, hisz egyikük se tud megülni egy pillanatig se. Az előadás Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi c.mesekönyvének színpadi adaptációja alapján készült Silvester Lavrík rendezésében. 

 

A színház jegypénztárának nyitvatartása: hétfő–péntek: 13.00–19.00, valamint előadás előtt 2 órával, tel.: 0356-450-606, 0752-111- 803, e-mail: ticket@tm-t.ro

online jegyvásárlás: ticket.tm-t.ro.

Hozzászólások