Az Ars Fotografica 2022 alkotásai a könyvtárban lesznek kiállítva

Írta:
2023. február 7. 16:39 (kedd) /

Ansel Adams híres fotós azt mondta: „Az igazi fotós az, aki meg tudja örökíteni azt, amit a legmélyebb értelemben érez a fényképezéssel kapcsolatban”.

A Foto Club Arad Egyesület az Arad Megyei A. D. Xenopol könyvtárral együttműködve meghívja az érdeklődőket az Ars Fotografica Arad Nemzetközi Szalon XXII. kiadásának díjkiosztó, fotókiállítás megnyitójára február 9-én, csütörtökön 17 órától.

Az Ars Fotografica 2022-ben meghirdetett pályázatára 82 fotós nevezett be 617 alkotással (317 színes, 300 fekete-fehér): Románia 18 (Craiova, Arad, Nagyvárad, Bukarest, Nagykároly, Kolozsvár, Temesvár, Nagybánya, Ónfalva, Beszterce, Máramarossziget, Bánffyhunyad, Găești, Galac, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Piski, Lippa), Magyarország 14 településéről (Békéscsaba, Gyula, Szeged, Nagyszénás, Kalocsa), valamint Szerbiából, Lengyelországból, Olaszországból, Moldovából és Brazíliából.

Ugyanakkor 9 külföldi és 10 hazai fotóklub képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, a beküldött pályamunkákból 278-at fogadott el a zsűri (148 színes, 130 fekete-fehér).

A kiállított fényképek – melyek december 4-ig a múzeum Klió Termében voltak – eredeti vizuális nézőpontokat mutatnak be, bizonyítva ezzel, hogy a fénykép a szó valódi értelmében vett művészetet képviseli, mivel a művészi kifejezés bármely más formájához hasonlóan lehetővé teszi a művész számára, hogy kifejezze saját elképzeléseit, érzelmeit, látásmódját az életről, egy érzésről vagy egy bizonyos tárgyról.

A könyvtár Sabin Drăgoi – művészet és multimédia termében sorra kerülő megnyitón Daniela Rockhoff újságíró és Jireghie Virgil fotóművész, a Hivatásos Újságírók Szövetsége aradi szervezetének tagjai méltatják a kiállítást. Szervezőként jelen lesz Mircea Boran, a Foto Club Arad Egyesület elnöke, moderátorként pedig Ioana Nistor, a könyvtár munkatársa.

A vizuális művészet szerelmesei február 9. és február 28. között, hétfőtől péntekig 9–17 óra között ingyenesen tekinthetik meg a Díjnyertes fotók című fotókiállítást a könyvtár kulturális kiállítóterében belül (Gh. Popa de Teiuș u. 2–4. szám, első emelet).

Hozzászólások