Gyorokon Petőfire emlékeztek

Írta:
2023. január 24. 17:34 (kedd) /

Pénteken 16 órától a Gyorok-telepi magyar nyelvű iskola és óvoda könyvtártermében tartotta idei első ülését a helybeli József Attila Irodalmi Kör, amelynek a programjában megemlékeztek a 200 éve született költőről, Petőfi Sándorról.  A szép számú egybegyűlteket Lőrincz Matild nyugalmazott tanítónő, az irodalmi kör elnöke köszöntötte, illetve köszönetet mondott, amiért a zimankós időben is ilyen sokan eljöttek. Ezt követően hangot adott Aranyosi Ervin egyik újévet köszöntő költeményének. A továbbiakban szólásra kérte Nagy Annát, aki ismertette Petőfi Sándor, a halhatatlan költő születésének a körülményeit: az éjszakát, amikor 1823. január 1-jén megszületett a gyenge testalkatú, beteges költő, akinek az orvos ajánlása szerint, spirituszt tettek a vizébe, hogy ellenállóbb legyen a betegségekre.

Ezt követően Lőrincz Matild ismertette Petőfi költészetének a műfajait: népies, családi költemények, elbeszélő költemények, útirajzok és úti levelek, tájköltemények, szerelmi költemények, forradalmi költészet, a szabadságharc ihlette költemények. A Petőfi Sándorra történt megemlékezés során A virágnak megtiltani nem lehet című népies költeményét Tusa Erzsébet; a családi költemények közül az Egy estém otthon címűt Pál Erzsébet; a Puszta télen című tájkölteményt Nagy Anna; a Minek nevezzelek című szerelmi költeményt Iordache Mária olvasta fel. A Nemzeti dal, illetve a Feltámadott a tenger című, forradalmi költészetének a gyöngyszemeit Czernák Ferenc, a lippai Degré Alajos Olvasókör elnöke szavalta el. A Csatadal című a szabadságarc ihlette versének Lőrincz István adott hangot, majd az Európa csendes, újra csendes című költeményt Lőrincz Matild olvasta fel. A Petőfi Sándorra történt megemlékezés Tóth Kálmán Beteljesült című költeményével zárult, amelyet Nagy Anna olvasott fel.

 

Ezt követően a Magyar Kultúra Napjára emlékeztek, amelyről Lőrincz Matild tartott magvas ismertetőt, kitérve a 200 éves Himnuszra, amelyet közösen szólaltattak meg.

A továbbiakban Czernák Ferenc adott hangot Tóth Árpád Arad című költeményének; Aranyosi Ervin A magyar kultúra napjára című költeményét Lőrincz Matild; Illyés Gyula Csángók című versét Lőrincz István olvasta fel; Pócsai Piroska Ne siess című versét Iordache Mária; Novák László Szeress, amíg szeretni tudsz című költeményét Nagy Anna; Aranyosi Ervin Váljon szokásoddá a nevetés című verse is elhangzott. Az irodalmi est megható fordulataként Molnár Ildikó nagy átéléssel szavalta el Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma című költeményét, és elhangzott Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeménye is. Miután elénekelték nemzeti imánk első szakaszát, a költemény további részét Czernák Ferenc szavalta el, nagy sikert aratva. Az irodalmi ülésen, a házigazda, Varga Enikő óvónő a résztvevőknek bemutatta az iskola és az óvoda új létesítményét, a magyar könyvtárat, amelynek a gyűjteményéért köszönetet mondott a könyvek felajánlóinak, de további könyvadományokat is köszönettel elfogadnak. Az irodalmi est a Pál Rozália sütötte farsangi fánk, valamint a Tusa Erzsébet készítette finom tepertős pogácsa, illetve üdítő elfogyasztása melletti, barátságos beszélgetéssel közel 19 óráig tartott. Bizonyára tovább is eltartott volna, de egy haláleset okán a résztvevőknek virrasztóba kellett menniük.

A gyoroki magyar könyvtár gyarapításával kapcsolatban máris pozitívummal szolgálunk, ugyanis egy ismerős felajánlott a részére mintegy 50 használt, de jó állapotban lévő könyvet. A csomagot alkalomadtán kijuttatjuk.

Hozzászólások