Jecza Péter szobrászművész hozzájárulásáról is megemlékeztek

Írta:
2023. november 24. 16:38 (péntek) /

A használaton kívüli Bécsi (U) kaszárnya épülete adott otthont hét hónapon keresztül az Interart Triade Alapítvány és a Kim Attila Architects gondozta SZOBRÁSZAT után SZOBRÁSZAT című különleges művészeti projektnek. Az ország egyetlen (ideiglenes) szobrászati múzeuma több mint 70 000 látogatót vonzott színvonalas kortárs képzőművészeti kiállításaival. 

„Ez a projekt a Temesvári Európa Kulturális Fővárosa 2023 szimbóluma marad, mert ebben az elhagyott épületben a szobrászat szó szerint fényt gyújtott” – mondta Ovidiu Megan, az Európai Kulturális Főváros 2023 Egyesület ügyvezető igazgatója a projekt záróeseményén. „Ahogy szerettük volna, a szobor itt nem csupán kiállítási tárgy volt, hanem hidakat teremtett az oktatáshoz, a szórakozáshoz, a mindennapi valóságunkhoz. A kaszárnya építészete kiemelte a szobrokat, a szobrok pedig kiemelték az általuk elfoglalt teret” – mondta Sorina Jecza, az Interart Triade Alapítvány elnöke. „Az idei év történetét egy könyvben, egy művészeti albumban szeretnénk elmesélni, amelyet 2024-ben szeretnénk kiadni, hogy megőrizzük a Bécsi kaszárnya művészeti élményét, amely az Európai Kulturális Főváros 2023 program egyik fénypontja volt“ – mondta Sorina Jecza, aki 15 éve eltávozott férjéről, Jecza Péter szobrászművészről is megemlékezett, aki életében mindig a háttérben maradt, de sokat tett azért, hogy a szobrászművészet teret nyerjen, felvirágozzon Temesváron.

A SZOBRÁSZAT után SZOBRÁSZAT projekt hét hónapja alatt 22 kiállítást láthattunk, ahol 26 kurátornak köszönhetően 220 művész állított ki, és öt művészeti performanszt mutattak be. A kaszárnya udvarán a Codru Egyesület 70 zenei eseményt szervezett. A hét hónap alatt a Bécsi kaszárnyában 61 önkéntes 704 órányi szolgálatot teljesített. 

A projekt állandó kiállításai és Nicolae Moldovan Abszolút fekete című kiállítása 2023. november 30-áig (kedden, szerdán és csütörtökön) látogathatók, a belépés ingyenes.

Hozzászólások