„Megvallja, kinek a szívdobogását önti fémbe, faragja kőbe”

Írta:
2023. november 22. 17:45 (szerda) /

A temesvári Új Ezredév Református Központ kör kiállítótermében november 19-én került sor Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész Forma és rajz című kiállításának a megnyitójára. A látványos kiállítást Miklósik Ilona művészettörténész nyitotta meg, az alkotó és szép számú érdeklődő jelenlétében.

Miklósik Ilona megnyitóbeszédében felvázolta a temesvári születésű művész alkotói pályáját, kiemelve, hogy munkáival „megvallja, melyik nemzethez tartozik, kinek a szívdobogását önti fémbe, faragja kőbe”, ugyanakkor ezek a szobrok arról is vallanak, kik voltak a mesterei. Apja, aki maga is szobrászművész, és többi mestere nyomdokain elindulva, Vetró András kialakította a saját „más világát”, akárcsak Bolyai, több nagy témát feldolgozva alkotásaival – az anyaság, a bohócok, udvari bolondok, kíváncsiskodó, kicsit groteszk alakok világa, a ló és lovas téma vagy a bús képű lovag, Don Quijote figurája. Különleges alkotás a Kurszk tengeralattjáró tragédiáját ábrázoló dombormű, ahol a 23 áldozat buborékokban elszálló lelkének egy barátja írása nyomán állít emléket. „Ha körbenézünk, a falakról régi nagyjaink, történelmi figurák arcmásai, nagy művészek tekintenek le ránk, szúrós, átható pillantással, mintha velünk beszélnének” – mondta Miklósik Ilona, megemlítve Petőfi Sándor-, Széchenyi István- vagy az éppen aznap felavatott Makovecz Imre-plakettet. A burkából kitörő, a szabadságot kereső embert ábrázolja átütő erővel a Nagy mutatvány című alkotás, de a munkákról általában elmondható, hogy emberközpontúak, mondta Miklósik Ilona, kiemelve a plakettek és domborművek mellett kiállított grafikák szépségét. „Tudom, hogy ez elsősorban megrendelés kérdése, de szívesen látnánk Vetró András szobrászművésztől egy köztéri szobrot Temesváron is!” – mondta befejezésül a kiállítást méltató Miklósik Ilona.

Vetró András a kiállítás anyagáról nem kívánt beszélni, de azt elmondta, hogy megtisztelő ajándék volt számára a felkérés, hogy szülővárosában emlékplakettet állítson Makovecz Imrének, és tekintsük mi is ajándéknak ezt a kiállítást, amelyet nagy szeretettel hozott el Temesvárra.

Hozzászólások