Megdöbbentő felfedezés: valóban gyógyít a macskadorombolás

2023. december 13. 16:00 (szerda) /

Sokan legendának gondolták, mégis igaz: a macskadorombolásnak pozitív hatása van az emberi egészségre.
A dorombolás, vagyis az emberi fül számára is hallható, de a szervezet által is érzékelt egyedi rezgés, az állatvilágban alapvetően a szoptató anyamacska és a kölykei közötti párbeszédet szolgálja. A macskák azonban gazdáiknak is szívesen jelzik ily módon, hogy élvezik a simogatást, illetve a társaságot. Az, hogy a macskák csontjai gyorsabban gyógyulnak, mint például a kutyák vagy más állatok csontjai, régóta ismert.
Ezt a különösen gyors regenerálódást az állatorvosok és a tudósok a 20–140 Hz közötti rezgésszámú dorombolással indokolják.
A dorombolás frekvenciája az állatok csontján kívül az ízületek és sebek gyógyulását is elősegíti, továbbá fájdalomcsillapító hatással is bír. A mechanizmus ráadásul az emberi szervezetre is pozitív hatással van.
A macskadorombolás mint gyógyszer
Kínai kutatók állítása szerint a dorombolás olyan, akár civilizációs betegségekre is hatással lehet, mint amilyen a keringési probléma – akár 30 százalékkal is csökkentheti a szívrohamok kialakulásának kockázatát.
Más kutatások szerint hatalmas a szerepe a stressz csökkentésében, ahogy erre az Észak-Karolinai kutató, a Fauna Kommunikációs Intézet igazgatója, Rebecca John­son is rámutatott.
Megállapították azt is, hogy a macskadorombolás enyhíti a légzési problémákat, és ahogy a macskáknál, az embereknél is segíti a sebek gyógyulását, erősíti a csontokat – felgyorsítja a csonttörések regenerálódását, csökkenti a csontritkulás kockázatát, sőt a koleszterinszintre is jó hatással van.
A fenti hatásokkal kapcsolatos vizsgálatok ugyanakkor még nem zárultak teljesen le, további bizonyítékokat keresnek a szakemberek, így természetesen ne egyedüli gyógymódként alkalmazzuk a macskadorombolást egyik betegség esetén sem!
(origo.hu)

Hozzászólások