Állítsák le a „túlbuzgó” Márton Árpádot

2011. október 14. 20:20 (péntek) /

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint Márton Árpád „túlbuzgó” kezdeményezése az ANI-törvény módosítására „az egész magyar közösségre szégyent hoz”, kihatással lesz az EU felé küldött üzenetnek, ezért arra „szólítják fel” az RMDSZ-t, fékezzék meg a szövetség képviselőjét.

„Márton Árpád RMDSZ-es képviselő – az e téren kifejtett tevékenysége miatt méltán elhíresült párttársa, Frunda György szenátor túlbuzgó utódaként – módosítaná az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hatáskörét és működését szabályozó törvényt”, áll az EMNP pénteki, MEDIAFAX-hoz eljuttatott közleményében.Az EMNP felidézi Márton Árpád módosító javaslatait.

„Az ANI úgymond hatékonyabb és alkotmányos működését célzó, de lényegében tevékenységét ellehetetlenítő RMDSZ-kezdeményezés azért is mérhetetlenül cinikus, mert egy olyan hatalmon lévő párt jóváhagyásával történik, amely az elmúlt években a válságra hivatkozva közalkalmazottak, nyugdíjasok tömegét érintő brutális megszorításokat léptetett életbe. És vajon abba belegondolt-e a túlbuzgó kezdeményező, hogy a törvénymódosításának milyen üzenete lehet az Európai Unió irányába?”, áll az EMNP közleményében.

Az alakulat emlékeztet: Románia és Bulgária schengeni csatlakozását az EU több tagországa többek között a mérhetetlen korrupció miatt ellenzi mind a mai napig.

Az alakulat arra is rámutat: „a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) érdemi tevékenységét egy volt szekusbesúgó törvényi és média-hadjárata után sikerült megfojtani.”

„Most egy másik olyan állami intézmény elerőtlenítésére történik kísérlet – ráadásul magyar segédlettel –, amely a közélet megtisztulását hivatott előmozdítani. Az Erdélyi Magyar Néppárt elutasít bármely hasonló törekvést és felszólítja az erdélyi magyar választópolgárok szavazataival parlamenti mandátumhoz jutott RMDSZ-frakció tagjait, fékezzék meg az egész magyar közösségre szégyent hozó képviselőtársukat. A politikusi felelősségvállalás a képviseleti demokrácia alapkövetelménye. Enélkül valódi jogállamiságról sem beszélhetünk. Sem Márton Árpád, sem más honatya nem lehet érdekelt abban, hogy Románia továbbra is egy „következmények nélküli országként” az Európai Unió peremvidékének számítson. Kicsinyes önérdekek miatt ne hazudtoljuk meg azokat az értékeket, amelyekért 1989 decembere óta küzdünk!”, áll a közleményben.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a jogi bizottságban egy sor módosító javaslatot nyújtott be az ANI-törvényhez. Ezek szerint nem lenne kötelező a vagyonnyilatkozatok közzététele az interneten, a választásokon induló jelölteknek pedig nem kellene ilyen nyilatkozatot kitölteniük.

Márton Árpád a MEDIAFAX-nak elmondta: módosító javaslatokat nyújtott be Tudor Ciuhodaru kezdeményezéséhez, mely az ANI-törvényt módosítaná.

Mint mondta, javaslatai között van az is, hogy a jelöltek számára ne legyen kötelező a vagyonnyilatkozatok kitöltése. „A törvény filozófiája a valamilyen választott vagy kinevezés útján elnyert tisztséggel rendelkezőkre vonatkozik. A jelöltek azonban csak jelöltek”, magyarázta az RMDSZ-es képviselő.

Márton Árpád elmondta: javasolta azt is, hogy a vagyonnyilatkozatok ellenőrzése során az ANI-nak ne legyenek olyan hatáskörei, amelyek a bírói hatalomhoz tartoznak.

Márton Árpád egy másik javaslata arról szól, hogy a vagyonnyilatkozatokat ne tegyék közzé az interneten, szerinte ez a módosítás összhangban áll az Alkotmánybíróság döntésével.

Mediafax

Hozzászólások