Két hét az Aradi Napok rendezvénysorozat kezdetéig

Írta:
2022. augusztus 4. 18:09 (csütörtök) /

Kicsivel több, mint két hét maradt az Aradi Napok rendezvénysorozatának kezdetéig, így az aradi városvezetés és az Aradi Kulturális Központ elérkezettnek érezte az időt, hogy közzétegye az egy héten át tartó rendezvénysorozat hivatalos programját és közöljék a rendezvényekkel kapcsolatos egyéb információkat.

A városnapi rendezvények augusztus 19-én, pénteken kezdődnek a Mihai Eminescu parkban megrendezett Picnic Fesztivállal, amit augusztus 28-áig, a rendezvénysorozatok utolsó napjáig látogathatnak.

Augusztus 20-ától, szombattól augusztus 28-áig, vasárnapig a Forradalom útján a Bulevard Food & Fun vásár foglalja el az utat a Városháza és a Vörös-templom közötti szakaszon, így a gépjárműforgalmat a városnapok ideje alatt elterelik, az említett útszakasz pedig ideiglenesen sétáló utca lesz. A Vörös-templom előtt, az utcai árusok sátrai közelében augusztus 25-e és 28-a között interdiszciplináris művészeti műhelyek kapnak helyet. 

Augusztus 22-étől 28-áig, hétfőtől péntekig a Kisszentmiklósi stadionban 10 és 20 óra között második alkalommal rendezik meg az Aradi Mini Futball Kupát.

Mivel a város napja augusztus 22-én van, ami idén hétfőre esik, a városi tanács ünnepi ülése – mely során a város díszpolgárait tüntetik ki – 15 órakor kezdődik az Aradi Állami Filharmónia épületében.

Az ünnepi ülésen kiválósági díjat sport területén Gabriel Zoltán Jázbinscky és Eugen Dumitru Cățean kap. Tanügyi területen Luminița Ana-Maria Bulc, Vanda Cristian Stan, Erdélyi Emese Katalin (a Csiky Gergely Főgimnázium sporttanára), Ioan Rediș, Nicola Dana Lăpădat, Forea Hotăran és Michaela Maria Borza kap. Vizuális művészetek terén Kurunczi Ferencet tüntetik ki, az egészségügy terén dr. Székely-Orbán Csaba onkológust.

Tiszteletbeli díjat Ștefan Maria, Andreea és Patrik Haizăr, Alessandra Bianca Henegaru és Victoria-Damaris Parasca kap.

A Pro Urbe-díjat post mortem Gheorghe Fluerașnak ítélték.

Az Arad municípium díszpolgára címet Moise Ardelean, a Gloria-templom lelkésze és Onisim Colta képzőművész kapja munkásságáért.

A díjátadó után 18 órától egy új rendezvényre kerül sor, a Glass Nouvea üvegfestmény-kiállításra, amit a Városháza épületében, a Ferdinánd király teremben tartanak, majd 20.30-tól a Városháza előtti téren a Bulevard Fashion Festival divatbemutató kerül megrendezésre.

Augusztus 23-án, kedden 10 órától az Arad a II. világháború idejében címmel tudományos konferenciát tartanak a Városháza Ferdinánd király termében. A Port Arthurnál 17.30-tól jótékonysági töltöttkáposzta-evésre és sétahajókázásra hívják a helyieket. Szintén 17.30-kor a Klió teremben Kalmár Lajos fotókiállítását tekinthetik meg. 19.30-tól a Mihai Eminescu parkban Ribozom, Jazzy Bit és Peet Project-koncert lesz. A frissen felújított Kaszinóban Fasshion Days divatbemutatót tartanak 20 órától. A filmek szerelmesei 21 órától az Arta mozi nyári kertjében a Cel care iubește Pământul című filmet tekinthetik meg.

Augusztus 24-én, szerdán a Városháza előtti téren szabadtéri táncbemutató lesz 19 órától, majd 20 órától ismét Fashion Days a Kaszinóban. Este 20.30-tól az Eminescu parkban a Zise el, zise ea szabadtéri színházi előadást láthatják.

Augusztus 25-én, csütörtökön 18.30-tól az aranylakodalmasokat ünneplik a Mihai Eminescu parkban. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a rendezvényen megközelítőleg 130 párt fognak ünnepelni, akik 50 éve élnek házasságban. Daniela Pădurean Andreica, a Municipium Kulturális Központjának igazgatója elmondta, hogy az elektronikus rendszer szerint összesen 249 házaspár szerepel a nyilvántartásban, akik jogosultak a kitüntetéssel járó 500 lejes díjra, őket jelenleg ellenőrzik, és felkeresik, hogy tájékoztassák őket az esemény részleteiről. Az aranylakodalmasok 500 lejes díját idén szponzorok felajánlásaiból fizetik. A díjátadó után Marina Florea, Florin Mureșan és Mădălina Boroneanț előadásán vehetnek részt az aranylakodalmasok és jelen lévő családtagjaik. A gáji Bidi strandon szeniorok estje lesz 19.30-tól népzenei előadásokkal. A rendezvényen Dudu Blagu Ienășescu muzsikusai és Daniela Dudaș, valamint Liviu Păcurar szólisták lépnek fel. A Sfânta Maria parkban 21 órától A dzsungel könyve című gyermekfilmet vetítik.

Augusztus 26-án, pénteken a Sfânta Maria parkban egy sor népzenei előadáson vehetnek részt, az előadók közül Cornel Brozát, Diana Selageát, Lucian Drăgant és Ștefan Munteant emelnénk ki, de Aurel Ungur, Gabriel Stoica, Blaga Ienășescu és a Zaránd zenekar és még sokan mások is fellépnek.

Augusztus 27-én, szombaton a Török Zsolt gyermekparkban 10 órától megrendezik az Ügyes biciklisek sporteseményt. Este 19 órától könnyűzenei koncert lesz a Városháza előtti téren, mely során Andra, Randi és Alexandra Stan lesz az est fő előadója, de fellép a Fantazia együttes, Mădălina Boroneanț és Anastasia Maria Solomie is. Az este fénypontja a 23 órakor kezdődő lézershow lesz, amit a Városháza előtti téren tartanak, majd a Neptun strandon Hab partyval folytatódik a szórakozás.

Augusztus 28-án, vasárnap 11 órától a Voinicilor gyermekparkban a Gyermekkor játékai rendezvényre kerül sor, s az Aradi Napok rendezvénysorozatát az Aradi Állami Filharmonikusok klasszikus koncertjével zárják a Városháza előtti téren felállított színpadon.

A teljes rendezvénysorozat megszervezésére a városvezetés összesen 500 000 lejt költött, ami az áremelkedésekkel együtt is kevesebb, mint a 2019-es évben megrendezett eseménysorozat költsége volt. Ekkor 1,3 millió lejt költöttek rá. A város napjaira hozzánk érkező előadók és stábjuk elszállásolására, ellátására és munkadíjukra a helyi költségvetésből 93 105 lejt Andrára, 81 057,98 lejt Alexandra Stanra költenek. Ehhez még hozzájönnek a technikai költségek, amit a Municípiumi Kulturális Központ intéz.

„Örülök, hogy idén sikerült alacsony költségvetésből megszerveznünk ezeket a rendezvényeket. Igyekeztünk minden szociális réteget megszólítani, hogy mindenki részese lehessen a város ünneplésének. Előkészítettünk a gyermekek, az idősebb korosztály, a futballamatőrök, valamint a divat és a mozi szerelmesei számára is eseményeket. Ahogy tavaly, idén is kijelöltünk egy szociális problémát, amit szeretnénk orvosolni egy jótékonysági eseményen. A könnyűzenei, népi és klasszikus zenei előadások sem hiányozhatnak az Aradi Napokról, melyek biztos vagyok benne, hogy elnyerik a helyiek tetszését” – mondta Călin Bibarț polgármester.

 

Hozzászólások