Kígyósimogatásra is van lehetőség az élő hüllő kiállításon

Írta:
2010. március 18. 16:43 (csütörtök) /

A Bánát Múzeum Természettudományi részlegén csütörtökön délben nyílt meg az ország legnagyobb élő hüllő kiállítása, amely naponta 10-18 óra között tekinthető meg május közepéig.

Dr. Kiss András tudományos főkutató, a Természettudományi részleg vezetője a Nyugati Jelennek elmondta: 10-15 éve kezdeményezte, hogy kitömött állatok mellett élőket is láthassanak egy-egy kiállítás erejéig a múzeum látogatói. Aradon több magán állattartó is foglalkozik különleges fajok, köztük a hüllők tenyésztésével is, ami lehetővé teszi ezeknek a kiállításoknak a megszervezését. „Hangsúlyozni szeretném, hogy az itt látható állatok tenyésztett példányok, a természetben elő egyedek befogását és kiállítását az állatvédelmi törvények tiltják” – mondta dr. Kiss András.

A kiállítást szervező aradi Gabonica Kft. képviselője, Steinhübel István arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen az iskolás gyerekek csoportos látogatását várják, akiknek lehetőségük lesz közelebbről megismerkedni a kiállított veszélytelen hüllőkkel, akár meg is simogathatják őket. „Az a célunk, hogy a hüllőkhöz kapcsolódó előítéleteket és félelmeket eloszlassuk a kiállítás látogatói, különösen a gyerekek körében” – nyilatkozta lapunknak Steinhübel István, akitől azt is megtudtuk: Aradhoz közeli farmjukon 130 állatfaj mintegy 300 példánya él, amelyeknek tenyésztésükkel is foglalkoznak. A Bánát Múzeumban mintegy 80 faj több mint 100 példánya tekinthető meg. A ritkaságok közül említésre méltó Pepino, az afrikai törpe krokodil, egy albinó csörgőkígyó és az ausztrál varánusz, a látványos hüllők mellett óriáspókok és skorpiók is megtekinthetők a temesvári kiállításon. 

Hozzászólások