Martirosyan lett a nemzetközi sakkverseny győztese

2023. augusztus 14. 15:04 (hétfő) /

Vasárnap véget ért a hétnapos (kilencfordulós) nemzetközi sakkverseny (Arad Grand Prix Classic 2023). A 28 országból jelentkezett 424 játékos svájci rendszerben mérte meg erejét. A versenyt az örmény Haik Martirosyan nyerte meg, második lett Hans Niemann Moke (Egyesült Államok), a harmadik pedig Nikola Nikolovski (Észak-Macedónia). Martirosyan és Niemann helyezése nem jelentett különösebb meglepetést, a verseny kezdetekor az Élő-pontszámok alapján történt rangsorolás is az első és második helyen listázta a két nagymestert. A harmadiknak végzett Nikolovski nemzetközi mester viszont az 56. helyről jött fel, 7,5 pontot gyűjtve be. Mellesleg mindhárman 7,5 pontot értek el a 9 lehetségesből, úgymond holtversenyben, a végső sorrendet az ilyen esetekben alkalmazott Buchholz-rendszer döntötte el.

A női versenyzők közül a legjobb eredményt Alessia Ciolacu (Románia), Michal Lahav (Izrael) és Mihaela Sandu (Románia) érték el.

Osztottak ki még díjakat korosztályok szerint, illetve Élő-pontszámkategóriák szerint (például az 1000 pontszám alattiak legjobbjainak), gyerekeknek és veteránoknak egyaránt. Utóbbi, a 65 év fölöttiek győztese idén 5,5 ponttal (az általános rangsorban a 113. helyen végzett) Bíró Sándor (Hargita megye) nemzetközi sakkmester.

Valamennyi résztvevőnek és szervezőnek gratulálunk! 

Hozzászólások