Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 14.18

Gazdagok, leggazdagabbak

Írta: Jámbor Gyula
2021. február 16., 16.41 Kedd / Arad

Ilyenkor, az év eleje táján egyre-másra jelennek meg az egyes országok és a világ leggazdagabb embereit feltüntető listák. Nincs tudomásom róla, hogy olvasóink közül akár egy is érdekelt volna fellapozni az erről megjelent dokumentumokat, a saját nevét keresve, de gondolom, sokan vannak, akiket érdekel, hogy mások mire vitték, miközben ő esetleg minimálbéréből vagy nyugdíjából küszködik a mindennapokkal.

Jelentem, hogy az ország és világ leggazdagabbjai továbbra is gazdagodnak, még ha a topon időnként helyet is cserélnek.

Az utóbbi hetek nagy szenzációja ilyen tekintetben, hogy világviszonylatban az amerikai Elon Musk, a Tesla cég megalapítója és tulajdonosa megelőzte az Amazon alapítóját, Jeff Bezost. Pár hete még ez utóbbi szerepelt a pódium felső fokán, Musk azonban letaszította róla, miután cégének részvényei, mint kiderült, tavaly a kilencszeresére emelkedtek, így a 2020 elején még 27 milliárd dollárjával szerény vagyonúnak számított (az 50 leggazdagabb közé is alig fért be), manapság a 185 milliárdra taksálttal egymilliárdot rávert a leggazdagabb címet három évig bitorolt Bezosra.

(Csak zárójelben: Románia idei, még el nem fogadott költségvetése 174,102 milliárd lejben szabja meg az ország bevételeit. Ami közel ötször kisebb

Musk vagy Bessos vagyonánál.)

Evezzünk hazai vizekre. Kell-e mondanunk, hogy kicsi ország, kicsi vagyonok az előzőkhöz képest?

De a gazdagoknak itt is van mit aprítaniuk a tejbe.

A Kolozsváron megjelenő Krónikában olvassuk, hogy a romániai lakosság 7 százalékának, 1,4 milliónak van 100 000 dollárt meghaladó vagyona. Nem sok: az arány Lengyelországban 10,6, Csehországban 9,8, Horvátországban 13,3 százalék, míg Portugáliában meghaladja a 30 százalékot. Romániában 31 704 polgárnak van 1 millió dollárosnál nagyobb vagyona (ez már valami), 50 millió dolláros vagyonnál nagyobbat pedig 72 személynek sikerült összegyűjtenie.

De kiknek a legtöbbet?

A Forbes Top 500 tavalyi évre vonatkozó kiadásában azt olvassuk, hogy a „top 10” legutolsó helyén egy ingatlanokkal foglalkozó üzletember szerepel 1,2 milliárd lejjel. A csúcs felé haladva 1,3 milliárddal Anca Vlad, a Fildas-Catena tulajdonosa szerepel (azért írom le a nevét, mert gyógyszerreklámokban a cég nevét naponta hallhatják), 1,4-1,4 milliárddal három üzletember is szerepel, a hatodik 1,5 milliárddal került be, majd az 5, helyen egy magyar, az RCS & RDS csoport vezetője, a rejtőzködő Teszári Zoltán, akiről alig tudni valamit.

A 4. helyezett (2,3 milliárd dollárral) átmenetet képez a kicsik és a nagyok között.

A 3. Ion Țiriac, volt teniszező vagyonát 6 milliárd jelre becsüli a Forbes TOP 500, ami bizony már nem csak dollárban, de euróban is meghaladja az 1 milliárdot. (Volt ő már listavezető is az elmúlt években.) A dobogó második fokán a Dragoş és Adrian Pavăl testvérpár áll 7,5 milliárddal, a csúcson pedig Daniel Dines 7,7 milliárddal.

Honnan jelent meg ez a most 47 éves férfi, programozó („a software robotok főnöke”) a lista élén?

Kitartó munkával. Pár éve „még sehol nem volt” évi szerény, 20 millió körüli üzleti forgalmával, azóta az USA-ba költöztetett programozó cége a világ neves ipari társaságaival dolgozik, kitűnő eredménnyel.

Valószínűleg hosszú ideig a román toplista élén találjuk majd.

 

***

Pár mondat az anyaország leggazdagabbjairól.

Magyarország Romániánál kisebb ország, leggazdagabbjai is szegényebbek.

Mészáros Lőrinc (neve naponta feltűnik a magyarországi sajtóban) áll az élen, a Forbes listáján, 479,4 milliárd forintnyi vagyonnal, magasan verve Csányi Sándort, az ország főbankárát, aki 393,4 milliárdot tudhat magáénak. A harmadik helyen Veres Tibor áll 258,6 milliárddal, akit leginkább a Wallis csoportról ismerhetünk. Új szereplők azonban a Rahimkulov fivérek, akik a 4. és a 7. helyet szerezték meg, vagyonuk együtt a Mészáros Lőrincéét is megelőzi. Apjuk, Megdet Rahimkulov a rendszerváltás után a Gazprom képviselőjeként érkezett Magyarországra, és rövid időn belül hatalmas befolyása lett mind az energetikai, mind a bankszektorban. Az ötödik hely Felcsuti Zsolté, aki az MPF Industry Group főrészvényese, illetve társelnöke a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének és a magyar nemzetgazdasági miniszter tanácsadója.

Minthogy az euró–forint jelenlegi árfolyama 355-360 közötti, látható: Románia a szupergazdagok tekintetében jóval Magyarország előtt jár.

A minimálbér tekintetében Magyarország azonban jócskán megelőzi.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu