Mérlegnyelv

Írta:
2011. január 10. 19:38 (hétfő) /

Talán 21 éves fennállása óta, az RMDSZ mérlegnyelv-szerepe soha sem volt oly jelentős, mint manapság. A jelenlegi politikai erőviszonyok között a szövetségen múlik a parlamenti többség. Éppen ezért, a Voiculescu antennáival együttműködésre lépő PNL és a PSD is szorgalmasan udvarol az RMDSZ-nek.

Legalábbis szavak szintjén, hiszen a tények terén korántsem olyan kiegyensúlyozott a képlet. Az ellenzék foggal-körömmel ellenezte a magyarságnak oly fontos tanügyi törvényt, amivel aligha lehetne átcsalogatni Markóékat. Sőt, az ellenzéknek nincs olyan konkrét kormányzási elképzelése, amihez az RMDSZ csatlakozhatna. PNL–PSD-viszályok viszont annál inkább. Fölöttébb vérszegény ajánlat!

Frunda György személyében mégis van olyan politikus, aki a PSD ölébe vinné az RMDSZ-t, ahogy Markó Béla fogalmazott. A Markó és Frunda közötti szakadék egyre mélyebb. Ezt aligha hitte volna korábban bárki is!

A PD-L mellett viszont a szövetség keresztülvitte a tanügyi törvényt, ami diadalmas visszavonulást biztosít Markónak, miután az utóbbi években az RMDSZ nem ért el jelentősebb sikert. A tanügyi törvény viszont olyan nagy horderejű megvalósítás, amely hosszú távon kedvezően befolyásolja az erdélyi magyarság helyzetét oktatási téren, s amivel a szövetség büszkén kiállhat a magyarság elé.

Kétségtelen, a megszorító intézkedéseket érvényre juttató kormányban való részvétel aligha kedvez az RMDSZ népszerűségének.

Budapest hozzáállása sem mellékes, hiszen köztudott, hogy az RMDSZ nincs túl jó viszonyban a Fidesszel. A magyarországi narancssárgák a román pártok közül szintén a narancssárgákhoz állnak legközelebb, vagyis az RMDSZ nem áshatja el magát Orbánék szemében, a PNL–PSD-tömörüléshez való csatlakozással. Amelynek előnyei kétségesek, hátrányt viszont annál többet hozhat, a 21 év alatt többszörösen bebizonyított szavahihetőség áthágásával járó presztízs elvesztésével.

Hozzászólások