Megérte várni

Írta:
2024. április 15. 09:22 (hétfő) /

Hosszú szünet után jelentkezett felnőtteknek szóló verseskötettel a székelyudvarhelyi születésű Nagyálmos Ildikó, aki nyolc évig élt Aradon, és a mai napig a Nyugati Jelen munkatársaként is dolgozik.

Ildikó immár 18. éve havi rendszerességgel ír gyermekverseket a népszerű gyereklapoknak, a Napsugárnak és a Szivárványnak. Legutóbbi, felnőtteknek készült verseskötete 2010-ben jelent meg.

A Várni is mire címet viselő kötetet a Hargita Népe Lapkiadó jelentette meg 2024-ben Muszka Sándor szerkesztésében, a beszédes, színes, nem szokványos, kifejező illusztrációk pedig Karda Zenkő keze munkáját dicsérik.

Április 11-én, a magyar költészet napján Aradon is bemutatták a kiadványt. A Jelen Ház nagytermében a szerzővel és az illusztrátorral Bege Magdolna, a Nyugati Jelen főszerkesztője beszélgetett, az eseményen jelen volt Lőrincz Csaba Levente, a Hargita Népe kiadó igazgatója is.

A vidám hangulatú, nevetős könyvbemutató oldott hangú beszélgetéssé alakult, melyen sok részlet kiderült a kötet születéséről.

A szerző 2023 nyarán egy hónap alatt írta meg a kötetbe szánt verseket, melyekből 27 jelent meg. A cím – Várni is mire –, bár pesszimistának hangzik, de inkább dacos, a női versek tele vannak érzelmekkel, mély érzésekkel, árad belőlük a kettősség.

„Én alapból nagyon vidám ember vagyok, de vannak helyzetek, amikor nem. Olyankor nem megyek emberek közé. Valószínűleg akkor írom ezeket a verseket. Ez a kettős énem van” – magyarázta Ildikó.

A verseskötet mérete, formája is rendhagyó, egyfajta verses album, amint kiderült, ez szándékos, hogy a képek jobban érvényesüljenek.

Valóban, a grafikák oldják a versek feszültségét, játékosabbá teszik a komolyságukat, az illusztrátor erős, kifejező, határozott színeket használ.

Karda Zenkőnek fél év kellett, hogy megszülessenek a képek a versek mellé.

„Örültem, hogy nővel dolgozom egy ilyen könyvön. Ildikóval hasonlóak az érzéseink, vannak közös pillanatok, mélységek és magasságok” – mondta el Zenkő.

A könyvbemutató dedikálással ért véget.

Hozzászólások